>> Thursday, January 13, 2011


Malaysiakini didesak minta maaf - Hasan Ali

Oleh: SAIDAH HAIRAN

SHAH ALAM: Malaysiakini mesti menyiarkan permohonan maaf kepada Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Mohd Ali kerana menyiarkan berita bercanggah dengan kenyataan dalam sidang media tempohari.

Hasan ketika ditemui di pejabatnya berkata, jika Malaysiakini tidak memohon maaf dalam tempoh terdekat dan disiarkan dalam laman webnya, maka PAS Selangor tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas.

Beliau menegaskan, PAS Selangor mempunyai dan menyimpan rakaman berkenaan isu pelantikan Mohammad Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) sebagaimana yang dijelaskan dalam sidang media, rabu lalu.

Dalam sidang media tersebut kata beliau, tidak disebutkan langsung masalah berpiket sebagaimana yang dilaporkan dalam Malaysiakini.

Berita yang dilaporkan Malaysiakini tegas beliau jika dibandingkan dengan media lain yang hadir dalam sidang media, petang Rabu lalu memang terkeluar daripada kenyataan sebenar.

"Tajuk berita Malaysiakini `PAS Selangor makin mesra dengan Khusrin' sangat berniat jahat. Mungkin Malaysiakini mempunyai niat yang kurang baik, selama ini pun Malaysiakini tidak berpihak kepada saya terutama dalam isu arak, judi dan Selcat," tegasnya.

Beliau memaklumkan, media yang hadir melaporkan kenyataan yang disebutkan dalam sidang media, hanya Malaysiakini sahaja terkeluar daripada kenyataan sebenar.

"Saya tidak tahu apa tujuan sebenar Malaysiakini kerana selama ini kenyataan saya sering dimanipulasi," tegas beliau.

Dalam sidang media di pejabat Adun Gombak Setia, Hasan berkata, PAS Selangor akan menggunakan seluruh kebijaksanaan, keterbukaan dan pengalaman parti bagi menjernihkan keadaan.

Ini kerana katanya, PAS Selangor bimbang jika isu itu tidak ditangani dengan baik keadaan akan menjadi bertambah keruh.

"Pengalaman PAS mentadbir sebuah negeri lebih 20 tahun boleh menjadi ikhtibar dan panduan kepada penyelesaian yang Selangor hadapi sekarang," katanya.

Dalam pada itu, PAS Selangor bersedia pada bila-bila masa menawarkan khidmat daripada sudut pemikiran, tindakan dan pengalaman yang diperlukan oleh mana-mana pihak demi mengharmonikan keadaan serta membolehkan Selangor berfungsi dengan baik.

Read more...

Tunggu Adun BN datang ke Sidang DUN


Hasan cabar Satim duduk di kerusi Ketua Pembangkang - sidang DUN

SHAH ALAM: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Ali mencabar Ketua Pembangkang (Umno-BN), Dato' Mohamed Satim Diman hadir dan duduk di kerusi ketua pembangkang dalam sidang Dewan Negeri (DUN) pada 24 Januari nanti.

Menurut beliau, sudah pasti seluruh Adun, exco negeri Selangor serta rakyat mahu mendengar ucapan Satim menyokong pindaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor.

"Saya hendak dengar hujah beliau menyokong pindaan tersebut, Satim perlu buktikan kewibawaan dia sebagai Ketua Pembangkang yang baru," katanya.

Beliau berkata, Adun Umno-BN perlu bersikap `gentleman', kena hadir sidang DUN dan boleh berhujah kerana Dato' Speaker akan memberi keluasan masa untuk berhujah.

Sehingga kini tambah beliau, kenyataan mereka sama ada hendak hadir atau tidak dalam sidang DUN bergantung kepada pimpinan Umno.

Menurut beliau, selama ini PAS berbincang cara PAS, Pakatan berbincang cara Pakatan begitu juga Umno berbincang dengan cara Umno dan rakyat tidak nampak kelebihan tersebut.

Katanya, apabila dalam sidang DUN di tempat tertutup dengan kebijaksanaan Dato' Speaker, pembangkang akan berhujah begitu juga pihak kerajaan dan dirumuskan dengan penggulungan baru terserlah kejituan kedudukan perkara tersebut.

Rakyat akan dapat berbagai-bagai pandangan terutama orang Melayu sentiasa menzahirkan cinta kepada Sultan, taat kepada pimpinan dan DUN saja yang boleh menyelesaikan masalah tersebut, tegasnya.

Justeru, beliau berharap, rakyat Selangor terutama pengundi perlu melihat jika isu yang penting itu Umno tidak berani berdiri di hadapan untuk memperkasakan pandangan mereka, jangan harap perkara yang kecil mereka tangani.

Read more...


PAS Selangor menyatakan kesediaan menjadi orang tengah bagi menyelesaikan kekeruhan ekoran pelantikan Dato' Mohamed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK). Ikuti penjelasan Pesuruhjaya, DATO' DR HASAN
MOHAMED ALI ketika ditemubual Wartawan, SAIDAH HAIRAN dan
MUHAMMAD ARIF ISMAIL di pejabatnya Shah Alam.

HARAKAH: Dato', isu SUK hangat diperkatakan apabila pelantikan itu dibuat oleh Ketua Setiausaha Negara (KSU) tanpa merujuk kepada Menteri Besar Selangor?

HASAN : Saya sentiasa berpegang dengan nasihat daripada Presiden dan parti PAS iaitu jangan bermusuh dengan Sultan. Jangan bermusuh dengan pegawai kerajaan dan jangan memusuhi rakyat. Inilah nasihat yang diberikan Presiden dan PAS kepada saya. Ini yang saya pegang.

Dalam hal pelantikan, memang lantikan tersebut ada dua cara iaitu pelantikan mengikut
Undang-undang dan kedua amalan konvensyen iaitu amalan kebiasaan. Adapun lantikan Khusrin hanya mengikut peraturan Undang-undang. Ini tidak cantik, yang cantiknya ikut cara kedua-dua.

Saya menegaskan apapun kita kena sanjung institusi raja kerana kuasa raja tetap kuasa raja. Dalam isu pelantikan SUK kedua-dua peruntukan Undang-undang dan Konvensyen (amalan biasa) harus dipertahankan lebih-lebih lagi di negeri Pakatan Rakyat. Kemelut yang berlaku hari ini disebabkan wujudnya jurang komunikasi antara unsur-unsur ini.

Oleh kerana sudah diputuskan, apa hendak berlaku selepas 24 Januari, jika misalnya Khusrin angkat sumpah, dia kena simpan rahsia. Apa yang kita lakukan mesti kita cuba supaya dapat bekerjasama dan menjalin hubungan yang baik dengan dia dan pegawai kerajaan.

Kerjasama ini perlu dilakukan supaya dapat menjayakan apa yang kerajaan negeri rancang. Daripada segi pembangunan di Selangor pula dapat berjalan dengan lancar.

Dalam isu ini PAS akan menggunakan seluruh kebijaksanaan dan pengalaman. Semua pihak harus memberi pertimbangan pada empat unsur yang terpenting dalam pengurusan pembangunan negeri.

Unsur-unsur berkenaan ialah istana, kerajaan negeri, jentera pentadbiran yang melibatkan pegawai serta kakitangan kerajaan dan rakyat.


HARAKAH : Dato' ada menyebutkan tentang PAS sedia memberi khidmat kepada kerajaan negeri. Khidmat berbentuk bagaimana?

Dalam kita menangani semua perkara ini, PAS mesti berperanan sebagai `Big Brothers'. Berdasarkan kepada kerajaan Kelantan yang berpengalaman mentadbir negeri selama 20 tahun, boleh dijadikan panduan kepada penyelesaian masalah yang sedang Selangor hadapi.

Saya menjangkakan jika masalah tidak ditangani dengan baik dan bijaksana, kemungkinan hubungan dengan Istana akan menjadi tegang. Begitu juga dengan pegawai-pegawai kerajaan. Akhirnya rakyat akan keliru dan tidak akan memilih kita dalam pilihan raya akan datang.

Khidmat kita sebagai `Big Brother', kita gabungKan tenaga pemikir. Kita tidak terlalu emosi dalam perkara ini. Kita terima nasihat daripada pakar undang-undang. Mungkin orang yang berpandangan lain juga kita akan terima.

Sebagai contoh, kita hendak mengadakan sidang DUN tergempar. Ada pihak yang mengatakan perlu mendapat keizinan daripada Sultan dan ada pihak yang mengatakan tidak perlu.

Bagi saya kerajaan negeri Selangor perlu mendengar pandangan daripada semua pihak. Barulah kita boleh meletakkan kedudukan pada asasnya. Ini yang PAS perlu lakukan.


Dato', bagaimana jika Adun Umno-BN tidak hadir dalam sidang tergempar DUN? Tentu akan memberi kesan kepada pindaan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor?

Ya. Keputusan telah dibuat, saya akur. Kita nak nobatkan istana dan hendak kembalikan kedaulatan Sultan sebagaimana pre - 1993 iaitu berkaitan lantikan-lantikan seperti Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) melalui cadangan Menteri Besar (MB) dan kemudiannya perkenan daripada Istana.

Kita hendak perjelaskan dan perincikan sejelas-jelasnya. Dalam peruntukan yang dipinda oleh Umno pada tahun 1993, tidak menjelaskan dengan terang tentang pelantikan SUK dan Pegawai Negeri.

Pelantikan tersebut hendaklah bermula daripada cadangan Menteri Besar dan dibawa kepada Istana untuk diperkenankan oleh Sultan. PAS Selangor sokong cara ini.

Kita hendak melihat 56 Adun BN dan Pakatan Rakyat hadir dalam sidang DUN nanti. Sebab, perkara ini besar bukan perkara kecil. Peruntukan yang hendak dibuat melibatkan semua orang. Inilah sebenarnya tapak untuk menentukan tiga jawatan penting dalam negeri Selangor.

Ini isu besar tentang pentadbiran kerajaan dan hala tuju negeri. Jika daripada segi Undang-undang Tubuh Negeri Selangor mereka tidak mampu hendak hadir, jangan harap mereka akan hadir dalam hal yang kecil-kecil.

Apa yang berlaku sebelum ini, setiap kali sidang DUN ada masanya di tempat duduk wakil rakyat Umno-BN kosong. Jika ada pun hanya seorang wakil rakyat BN saja.

Biasanya kosong terutama ketika Menteri Besar membuat penggulungan. Ini berbeza dengan Adun daripada Pakatan Rakyat yang mempunyai disiplin untuk hadir dalam setiap kali sesi sidang DUN diadakan.


Apakah Dato' melihat Umno-BN sengaja membesar-besarkan isu pelantikan Khusrin,
demonstrasi novel Interlok serta Adun Seri Muda untuk menyerang kerajaan Pakatan
Rakyat Selangor?

Serangan seperti ini memang biasa. Kita tidak boleh mengelak dengan serangan ini. Ini memang cara BN sama ada menyelusup, secara terang-terangan atau serangan gerak saraf. Serangan media juga akan digunakan, cara ini memang kita sudah tahu.

Dalam masalah ini di kalangan kita mesti lebih sensitif. Sesiapa sahaja mesti sensitif, mesti ada pembacaan politik, mesti rujuk dengan mana-mana pimpinan lain supaya kita tidak tersilap langkah.

Bagi saya dalam keadaan sekarang ini, mungkin pilihan raya umum akan berlaku dalam tiga atau empat bulan lagi. Saya rasa Umno akan menggunakan apa sahaja isu.

Daripada sekecil-kecil isu, mereka akan besarkan sebesar gajah dan terus menjadi `giant'.
Alhamdulillah, kita dalam PAS ada gandingan orang lama dan orang baru. Jika kita tengok dalam Umno kecuali Sungai Air Tawar semuanya muka baru, kebanyakan mereka orang baru.

Kita mempunyai gandingan yang mantap. Kita tidak pernah menjauhkan diri dengan pimpinan yang di atas seperti Mursyidul Am, Presiden PAS dan Setiausaha Agung PAS.

Saya tidak penah mentadbir negeri Selangor seorang diri. Apa saja kenyataan yang hendak saya keluarkan semua saya rujuk teman-teman dan pimpinan daripada Selangor. Dalam hal ini saya lebih berhati-hati, bukan langkah keseorangan tetapi langkah lebih berhati-hati. Lebih banyak `input' daripada teman-teman supaya apa yang dilakukan itu benar-benar mencerminkan aspirasi.

Pilihan raya umum dijangka berlaku tahun ini. Bagaimana PAS mahu melonjakkan sokongan di kawasan majoriti Melayu khususnya DUN dan Parlimen yang PAS tanding tetapi kalah?

Sebab itu dalam isu mutakhir ini, PAS kena betul-betul bijaksana, PAS kena berpandangan jauh, PAS kena memikirkan citarasa rakyat. Jadi, saya harap teman-teman dalam Pakatan Rakyat dan luar Pakatan Rakyat kena faham, kenapa kita gunakan perkataan yang mungkin pada sesetengah orang tidak enak.

Sebenarnya perkataan hikmah itu tidak bercanggah dengan tafsiran Pakatan Rakyat. Sebaliknya perkataan hikmah itu adalah semata-mata untuk menentukan bahawa sokongan orang Melayu Islam terus kekal.

Alhamdulillah, kita telah melantik Pegawai Penyelaras DUN di semua kawasan DUN yang kita kalah. Ada 12 kawasan yang PAS kalah dalam pilihan raya umum ke-12. Pegawai Penyelaras ini akan menentukan peruntukan yang diturunkan setiap tahun untuk kegunaan DUN.

Peruntukan itu akan digunakan sepenuhnya terutama untuk merapatkan hubungan di antara parti dan rakyat Kita ada Pusat Penyelidikan dan Kajian Dasar (Paskad) yang akan menentukan
supaya ada keserasaian di antara program projek kecil dengan aspirasi rakyat.

Kita ada wakil-wakil kita, iaitu nazir masjid; AJK masjid, AJK surau dan Ketua Kampung (JKKK). Kita mengadakan pertemuan dengan JKKK sudah lima kali dengan nazir masjid tidak kuarng 10 kali bagi menerangkan tentang apa yang hendak dibuat sekarang.

Tugas mereka untuk memberi nafas baru kepada institusi masjid dan surau yang ada dikalangan rakyat. Ini penting supaya institusi itu menjadi alat untuk menambat hati rakyat supaya mereka terus menyokong kerajaan Pakatan Rakyat.

Bagi menghadapi pilihan raya akan datang, PAS mesti mengingatkan teman-teman dalam Pakatan Rakyat supaya perkataan yang disuarakan tidak melukakan hati mana-mana pihak. Terutama orang Melayu Islam. Seperti persoalan arak, judi dan azan kerana ia merupakan persoalan sensitif bagi orang Islam.

Sebaik-baiknya kenyataan ini tidak melukakan pengundi tegar dan pengundi atas pagar.
Menyentuh tentang potfolio Dato' daripada aspek infrastruktur dan kemudahan awam seolah-olah tidak berfungsi, mengapa Dato'?

Saya jaga infrastruktur ada dua. Satu dalam kerajaan tempatan dan di luar kerajaan tempatan. Adapun dalam kerajaan tempatan biasanya diserahkan kepada YB Ronnie Liu. Manakala di luar kerajaan tempatan saya yang jaga. Di luar kerajaan tempatan tidak banyak yang komplain.

Kita di Selangor dalam hal infrastruktur dan kemudahan awam, masalah besar mengenai hal banjir. Masalah ini lebih menonjol daripada masalah jambatan, jalan dan sebagainya. Masalah banjir memang ada pegawai yang menguruskannya. Saya memang tidak dapat turun di semua tempat. Bagaimanapun, saya dapat turun di Sepang dan Ulu Langat tetapi tidak sekerap yang sepatutnya.

Oleh kerana saya ada empat potfolio yang dulu biasanya dua exco menjaganya. Sekarang satu exco sahaja. Saya menjaga kemudahan awam, adat-adat istiadat, infrastruktur dan hal-hal Ehwal Islam. Jadi hendak beri tumpuan pada semua unit itu saya memang tidak mampu.

Bagaimanapun saya bersyukur kerana mempunyai Pengarah JKR, pengarah bangunan, jalan dan sebagainya. Mereka sentiasa melaporkan kepada saya apa yang berlaku. Mesyuarat pula setiap bulan dengan mereka dan semua pegawai dalam potfolio saya.

Setiap projek mesti ada satu majlis bersama dengan rakyat. Macam projek penyambungan di Sekinchan dan Hulu Bernam. Saya pergi dalam program itu untuk menerangkan kepada rakyat apa ertinya projek itu kepada rakyat.

Read more...

Lantik Khusrin - kemuncak kerakusan BN

>> Thursday, January 6, 2011


SAIDAH HAIRAN

Kemuncak kerakusan dan kebiadapan BN untuk merampas Selangor daripada terus ditadbir kerajaan Pakatan Rakyat dengan melantik Dato' Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK).

Ternyata sikap kerajaan Pusat tidak menghormati hak rakyat Selangor yang telah memilih Pakatan Rakyat sebagai kerajaan yang sah dalam pilihan raya umum ke-12.

Pelbagai usaha telah digunakan BN selama dua tahun untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat tetapi semuanya tidak berjaya.

Justeru, disebabkan BN terlalu kempunan untuk mentadbir semula Selangor negeri yang maju dan kaya, mereka menggunakan peruntukan pentadbiran dengan tujuan mewujudkan suasana keresahan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Cara yang BN lakukan itu amat tidak bertamadun dan di luar batas demokrasi.

Banyak masa telah dibuang kerana Menteri Besar serta para exconya terpaksa membincangkan isu pelantikan Khusrin. Pelantikan yang tidak mendapat restu kerajaan negeri itu turut menimbulkan keluh kesah seluruh rakyat terutama Selangor.

Jika Kushrin berdegil dan tidak malu untuk terus duduk di kerusi SUK, apakah beliau boleh bekerja dengan kerajaan yang tidak sehaluan dengannya?

Jawatan SUK merupakan jawatan terpenting dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Justeru, jika Khusrin berkeras untuk duduk di kerusi SUK, apakah beliau boleh bekerja dengan Menteri Besar dan exco serta kerajaan Pakatan Rakyat?

Ibarat satu pasukan bola sepak ada kapten dan penjaga gol. Keduanya mempunyai peranan dan tanggungjawab yang berat. Jika penjaga gol tidak menyokong kapten, sudah pasti penjaga gol boleh melepaskan semua sepakkan gol daripada pihak lawan.

Apakah Khusrin akan bertindak sebagai penjaga gol yang tidak berpihak kepada Kapten? Jika ini berlaku, tidak mustahil Selangor akan mengikut jejak Perak dirampas sebelum pilihan raya ke-13.

Sidang Dewan tergempar yang akan diadakan dalam tempoh terdekat itu untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor bagi mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar untuk melantik tiga pegawai eksekutif iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-undang Negeri.

Jika Adun BN tidak menyokong pindaan Undang-undang tersebut, apakah mereka boleh diikhtiraf sebagai rakyat Selangor? Ini kerana sidang Dewan itu diadakan untuk mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar.

Apakah di sini BN akan terperangkap?

Khalid serta anggota exco dalam keterpaksaan menghadiri majlis angkat sumpah Kushrin yang diadakan di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

Jika mereka boikot menghadiri majlis tersebut kemungkinan perkara lain akan berlaku. Semua rakyat sudah maklum BN memang licik dengan permainan politik kotor.

Namun Khalid menegaskan kehadiran exco kerajaan negeri itu tidak bermakna mereka rela dengan tindakan arbitrasi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) terhadap pentadbiran kerajaan negeri.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abd Samad menegaskan SUK merupakan orang yang paling penting dalam kerajaan negeri jadi sudah tentu mereka mesti terdiri daripada orang yang selari dengan kerajaan negeri dan dipilih oleh kerajaan negeri.

Menurut beliau, hak melantik SUK mesti diberi kepada kerajaan negeri bukan Ketua Setiausaha Negara (KSN) sebagaimana yang dilakukan sekarang.

"Saya lihat BN atau kerajaan Pusat cuba hendak melaga-lagakan exco, Menteri Besar dan kerajaan Pakatan Rakyat dengan Sultan, sebenarnya Sultan tiada kuasa untuk melantik SUK," tegasnya.

Beliau kesal kerana BN cuba menggunakan Sultan untuk mencapai matlamat Selangor dapat diambil dengan cara mudah.

Sekarang ini kata beliau kerajaan negeri boleh berfungsi tanpa SUK sebab yang mentadbir kerajaan adalah anggota exco, Menteri Besar dan pegawai kerajaan.

Beliau turut menyelar dakwaan yang mengatakan kerajaan Pakatan Rakyat tidak boleh meminda Undang-Undang Tubuh Negeri untuk mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar kerana tiada majoriti 2/3.

Perlu diingat tegas beliau, usul yang hendak dibawa dalam sidang Dewan adalah untuk mengembalikan hak kepada negeri, Sultan dan Menteri Besar.

Sewajarnya tambah beliau Adun BN menyokong usul tersebut jika tidak sokong usul itu ini bermakna Adun BN tidak menghormati hak negeri.

"Jika tidak menghormati hak negeri maka mereka kena keluar dari Selangor dan jangan tinggal di negeri ini," tegas beliau.

Beliau kesal kerana selama Pakatan Rakyat mentadbir Selangor pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh BN untuk merampas kuasa tetapi tindakan membelakangkan kuasa negeri dan Menteri Besar merupakan kemuncak kerakusan BN.

Ini kerana kata beliau, BN tahu jika diadakan pilihan raya sudah pasti rakyat tidak akan menyokong dan mengundi calon mereka.

"Ini merupakan jalan pintas BN untuk merampas Selangor daripada terus ditadbir oleh kerajaan Pakatan Rakyat," tegasnya.

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP