Peralihan kuasa itu biasa pertukara pimpinan itu juga perkara biasa

>> Tuesday, June 28, 2011

Read more...


Tangkapan Bersih polis itu arahan pihak atasan

SAIDAH HAIRAN

AMPANG: PAS Selangor membantah cara proses siasatan yang dibuat oleh IPD Ampang dengan menahan tahanan selama 14 jam sedangkan kesalahan itu hanya perlu disiasat di bawah seksyen 27.

Demikian ditegaskan oleh Setiausaha Perhubungan PAS, Mohd Khairuddin Othman kerana perkara yang mudah itu tidak sepatutnya dibuat selama lebih 14 jam.

Menurut beliau, PAS Selangor juga tidak setuju dengan tindaka polis yang cuba mengeledah rumah tujuh orang Pemuda PAS yang ditahan tanpa waran untuk mencari t'shirt Bersih 2.0.

"Kita juga membantah pihak polis yang pada mulanya mahu membuat pemeriksaan air kencing setelah beberapa jam ditahan, sedangkan mereka bukan disiasat di bawah akta dadah," tegasnya.

Beliau berkata, PAS juga membantah tindakan polis yang menempatkan tahanan di D7 iaitu tempat kongsi gelap yang terlibat dengan jenayah berat.

Tambah beliau kenapa polis mengambil kaedah begitu jika polis tidak mempunyai persediaan yang cukup untuk menjalankan siasatan jangan tanah orang tanpa alasan kukuh.

Khairudin yang juga Peguam PAS berharap harap Suhakam mengambil perhatian terhadapa tindakan polis terhadap tahanan tersebut.

Menurut beliau, jika semua anggota polis secekap polis seperti dalam filem Gerak Khas, rakyat di Malaysia akan aman tetapi polis mesti betul-betul cekap dan amanah sebagaimana yang dipaparkan dalam filem tersebut.

Tujuh orang Pemuda PAS ditangkap di perkarangan masjid Taman Kosas, Ampang jam 11 pagi selepas mereka mengadakan konvoi bermotor mengedarkan risalah penerangan di pasar pagi sekitar bandar Ampang.

Semua tahanan itu dibebaskan jam 2 pagi Isnin dengan disambut lebih 100 ahli PAS Kawasan Ampang.

PAS Selangor membantah tindakan polis yang membuat tangkapan terhadap Pemuda PAS Ampang di perkarangan masjid Taman Kosas dengan dakwaan mereka terlibat dalam perhimpunan haram.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS, Iskandar A Samad pihak polis mengakui menerima arahan daripada pihak atasan untuk membuat tangkapan kepada sesiapa sahaja yang memakai t'shirt kuning Bersih 2.0.

Beliau berkata, sekarang ini Umno amat takut dengan bayang-bayang sendiri terutama warna kuning sehingga sesiapa sahaja yang memakai atau memiliki t'shirt kuning Bersih akan ditangkap.

"Dulu Umno takut dengan warna hijau sehingga lambang Petronas pun ditukar," katanya ketika ditemui di perkarangan balai polis Ampang.

Beliau yang juga exco kerajaan negeri menjamin, kerajaan negeri tidak akan berdiam diri dan akan mengkaji serta melihat untuk membantu rakyat Selangor jika ditangkap ketika menyertai himpunan aman Bersih 2.0.

Read more...


Seniman Paksi Rakyat (PAKSI)
Peristiwa SN A Samad Said dipanggil pihak polis
--------------------------------------------------------------

Bismillaahir rahmaanir rahiim
Dengan nama Allah yang maha pemurah, maha penyayang, maha berkuasa.

Seniman Paksi Rakyat di samping menyatakan kesyukuran dan berbangga kerana puisi sebagai suatu karya seni yang indah tiba-tiba mendapat perhatian umum khasnya apabila pihak polis pada 27 Jun lalu mengambil tindakan memanggil seorang Sasterawan Negara ke balai polis untuk disiasat kehadirannya membaca puisi di suatu majlis pelancaran Bersih 2.0 pada 19 Jun itu, kami juga berasa kesal dan sedih kerana berpendapat tindakan pihak polis itu agak kurang wajar.

Cuba kita baca dan lihat sekali lagi puisi yang dianggap sebagai boleh menghasut rakyat ke arah yang mengganggu keselamatan negara itu:

Semakin lara kita didera bara –
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.
Lama resah kita – demokrasi luka;
lama duka kita – demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!
Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak perlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.
Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.

Ia sebuah puisi, karya seorang seniman besar yang sangat dihargai dan dihormati di negara ini, malah juga di peringkat antarabangsa. Dia diangkat sendiri oleh Yang Dipertuan Agong kita untuk anugerah Sasterawan Negara itu. Sebagai sasterawan, seniman, budayawan dan intelektual yang bertanggungjawab, dia sentiasa bersama rakyat bagi merakamkan gerak nadi dan jerit batin rakyat dan menyatakan sikap dan pandangan warasnya apabila difikirkannya perlu, dengan niat untuk menyumbang ke arah kesejahteraan, di samping untuk sama-sama menegakkan yang hak dan adil dalam masyarakat.

Betapa murninya niat dan geraktindak seorang seniman yang luas pengalaman ini, untuk berbakti kepada negara, bangsa dan agamanya. Kita tidak faham mengapa pihak polis perlu menimbulkan rasa curiga terhadap manusia baik yang sebaik A Samad Said ini, penyair yang menekuni kehidupan mulia Rasulullah (saw) dan menghasilkan sebuah puisi panjang-tebal mengenai insan agung itu – Al-Amin.

Maka PAKSI berharap kepada pihak yang berkuasa agar tidaklah menggunakan kuasa yang ada secara sewenang-wenangnya dalam apa pun keadaan, supaya masyarakat kita tidak ditambahkan lagi kekeliruan yang sedia ada, agar yang benar masih tetap benar dan yang salah masih tetap salah, tidak dicampurgaul hingga tidak lagi dapat dibezakan, atau bahkan diubah sesuka hati demi mempertahankan kuasa suatu pihak tertentu.

Sasterawan dan seniman besar yang amanah dan bertanggungjawab setaraf Datuk A Samad Said itu, yang jelas menjadi ikon rakyat kerana kejujuran kata-katanya, biarlah dia terus menikmati kebebasannya berkarya, agar dapat dia menyumbangkan sesuatu yang sangat berharga, yang menjadi idaman semua bangsa di dunia ini. Apakah kita tidak mempunyai idaman yang murni itu?

Apabila insan luhur seperti A Samad Said bersuara dan memberi teguran ikhlasnya, marilah sama-sama kita mendengarnya. Usahlah kita menjadi takut kepada bayang-bayang sendiri.

Dinsman dan rakan-rakan
SENIMAN PAKSI RAKYAT
Kuala Lumpur, 28 Jun 2011

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP