MOh pakat-pakat p

>> Monday, December 19, 2011

Read more...

TG Dato’ Harun Taib : “Jauhi Tuduh Menuduh dan Kita Sayang Kepada Semua Ahli Kita”
Sabtu, 17 Disember 2011 11:26 Webmaster DUPP
E-mail Cetak PDF

Kuala Lumpur, 17hb Dis 2011. Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Tuan Guru Dato’ Hj. Harun Taib meminta agar semua ahli PAS tidak tuduh menuduh di antara satu sama lain sesama ahli jamaah kerana kita sayang kepada semua ahli kita tanpa membezakan di antara satu sama lain.

Demikian tegas beliau ketika mengulas tentang perkembangan terkini PAS sepertimana yang hangat diperkatakan oleh media massa sejak mutakhir ini.

"Menyayangi ahli kita adalah satu tanggungjawab syar'ie dan kita hendaklah berusaha agar mereka tidak lari daripada ikatan jamaah Islam, usaha ke arah menyayangi mereka dan 'mengekal'kan mereka dalam jamaah adalah satu yang wajib dilakukan dalam hidup berjamaah, ini adalah prinsip perjuangan PAS yang bersandarkan kepada ajaran Islam" ujar beliau lagi yang juga merupakan Adun Manir.

“Kita telah berusaha sedaya upaya untuk mencari ahli untuk menambahkan keahlian PAS, maka sudah tentu kita bertanggungjawab di sisi Allah untuk menjaga ahli dan menyayangi mereka sebagai ahli jamaah sepertimana yang terkandung dalam dalam prinsip perjuangan kita yang berdasarkan kepada tuntutan Islam” tegas beliau lag

Read more...

Renong sejenak...

Haron Din Perlu Beri Air Jampi Kepada Pas
Posted on Monday, December 19 @ 15:48:41 PST by paktam

Penulis Tamu

Oleh Mohd Sayuti Omar

Semuanya kerana kenyataan balas mereka berdua Hasan Ali dan Nasharudin Mat Isa terhadap kenyataan-kenyataan atau komen mengenai mereka yang dimulai oleh Ketua Penerangan Pas Selangor Saari Sungib yang mendedahkan Hasan tidak mendapat cukup pencalonan untuk dicalon dalam pilihan raya ke-13.

Saya awal-awal sudah mengatakan tindakan Saari itu tidak bersifat politik dan beliau jujur yang tidak bertempat. Gara-gara kenyataan beliau atau lebih tepat kerana gatal mulut (berdasarkan atas fakta) menyebabkan timbul polimek mengenai kedudukan Hasan Ali dalam Pas dan sempat mengelisahkan ahli dan penyokong bawahan.

Ia menjadi tambah 'rewel' lagi apabila Hasan membuat kenyataan sinis kepada Pas yang kemudian membuka hati Mustapa Ali untuk menjawab sama yang menghangatkan lagi situasi.

Barang kali tidak pelik kalau Mustapa Ali membelasah Nasharudin dan Hasan Ali. Politik yang licit dan munafik begitulah. Kita perlu mengodam kawan yang dilihat bersalah untuk menampakkan kita benar dan tidak bersubahat. Mustapa terkenal sebagai seorang ahli politik yang pandai mengambil kesempatan, menyelam dan menggali pasir dari bawah dasar laut.

Saya sendiri faham kenapa kalau Mustapa baham Hasan Ali dan Nasharudin Mat Isa. Walhal beliau boleh mengambil sikap mendiamkan diri dari membuat kenyataan seperti tikus membaiki labu. Itulah kalau kita ada masalah kesihatan yang cuba hendak memberi nasihat kepada orang lain makan ubat sama. Hasilnya kita akan diserang balik ataupun menyebabkan sakit kita akan kelihatan.

Menyentuh isu Hasan Ali dan Nasharudin ini saya ada sedikit pandangan. Keadaan hari ini mungkin reda tetapi ia tidak menamatkan sengketa. Hasan Ali dan Nasharudin boleh berakhir dengan mereka tidak akan bersama Pas kalau pun tidak menyertai Umno. Jaminan "saya sayangkan Pas, sukar untuk saya tinggalkan Pas dan bla-bala", bukan jaminan mutlak. Orang Pas tidak boleh merasa yakin dengan pernyataan begitu dari Hasan dan Nasharudin.

Atas sifat politik sesiapa pun tidak akan jujur dalam percakapan melainkan ia akan dipolitikkan. Beza sedikit dan banyak saja.

Bagi Pas walaupun busuk mana Hasan Ali dan Nasharudin kalau mereka tidak bersama Pas ia merugikan Pas. Politik itu berhubung dengan angka! Sikap dingin mereka atau penjauhan dari Pas akan digunakan oleh Umno untuk memburukan Pas kepada mata umum. Sebagai musuh Umno akan melihat Hasan Ali dan Nasharudin sebagai intan dan permata. Mereka akan pujian kilauan Hasan dan Nasharudin kandati mereka sendiri tidak begitu berminat untuk mengambilnya sebagai mata cincin dalam politik.

Tetapi rakyat dibawah akan menjerit dan mengeluh kesal. Apa lagi rakyat yang melihat jasa-jasa kecil mereka berdua akan merasa kecewa kalau Hasan dan Nasharudin sudah 'terkanyar' dari jemaah Pas. Kalau hati rakyat begitu diusik boleh menyebabkan rakyat (penyokong) Pas tawar hati untuk aktif dalam Pas. Suatu hakikat yang perlu diterima baik Hasan dan Nasharudin mereka juga ada pentaksud masing-masing.

Adalah tidak bijak kalau Pas membiarkan Hasan dan Nasharudin apa lagi menghalau mereka keluar dari jemaah Pas. Biarlah mereka. Kalau pun tidak mahu guna jangan kecam dan burukan mereka. Dengan cara itu mereka tidak akan melakukan sesuatu merugikan Pas kalau pun mereka tidak menjadi pembela setia Pas.


Hendak tidak hendak isu Hasan Ali dan Nasharudin kena diselesaikan. Dalam hal ini orang yang boleh mendamaikan hati mereka berdua ialah Timbalan Mursyidul Am Pas, Dr Haron Din. Inilah tokoh yang akan boleh diterima pandangannya oleh banyak pihak. Dengan pendekatan, zuhud dan tawaduk, ketokohan sebagai pemimpin dan ulamak Haron Din dia boleh jadi pendamai.

Saya juga yakin dan percaya Hasan dan Nasharudin lebih berwala dan mersa kepada Haron Din berbanding dengan Nik Aziz atau Abdul Hadi Awang. Bagi mereka Haron Din adalah mursyidul am dan presiden Pas. Jauh dari itu kawan yang senantiasa mereka hormati dan segan serta tempat merujuk atau melepas rajuk. Atas kedudukan ini Dr Haron Din boleh memainkan peranan menyelesaikan isu mereka. Haron Din boleh menggunakan perubatan Islam (Darul Syifat) untuk menyembuhkan hati Hasan, Nasharudin serta individu lain yang juga kelihatan sama sakit.

Elok Haron Din panggil mereka dan bagi sebotol seorang air jampi. Kalau tidak Haron Din boleh jampi di udara dan biarlah angin yang sudah siap dijampi itu memasuki rongga mereka itu semua.

Saya merindui untuk mendengar komen Haron Din dalam hal ini. Walaupun Ketua Dewan Ulamak Harun Taib memberi komen dan nasihat tetapi ia tidak berapa didengari sangat kerana orang juga mengenali siapa dia Harun Taib yang menjual kambing kepada Mat Said itu. Kalau boleh dan tergamak Harun Taib juga perlu meminum air tawar Haron Din.

Read more...

Isu Dr Hassan & Ust Nasha: Antara Istiqamah & Berhikmah
Posted on Sunday, December 18 @ 09:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh lararatu

Komentar Oleh: ustaznik

"Hasan Ali dan Nasharudin Mat IsaHamba tidaklah mahu menulis sebuah warkah

Buat pimpinan pusat yang lebih mengetahui benar dan salah

Cuma sedikit pandangan dari ahli jemaah

Disampaikan dalam sebuah madah.

.

Hamba kenal Dr Hasan & Ust Nasha dahulunya sebagai mereka yang tabah

Pernah ke kerusi Naib dan Timbalan masing-masing dalam hirarki jemaah

Ia adalah taklif, bukan tashrif, itulah yang sentiasa dipesan dalam ceramah dan usrah

Oleh mereka berdua dalam pelbagai program menjadi panel dan penceramah


Tiada laut yang tidak bergelora

Tiada diri yang semuanya sempurna

Tiada parti dan jemaah yang seratus peratus aman sentosa

Tiada musuh dalaman dan luaran yang duduk saja


Kami tidak tahu perkara sebenar yang berlaku

Tapi harapan kami supaya perjuangan yang sedang dipangku

Dipelihara Allah ahli dan pemimpinnya dari diperlaku

Secara salah oleh musuh yang sedang mengintai mengalih isu


Bagi mereka berdua-secara peribadi-agar Istiqamah

Dalam perjuangan Islam bersama bahtera PAS yang lama dinaiki sudah

Gugurlah dalam perjuangan ini, bukan di luarnya akibat tak puashati atau ammarah

Kerana Syaitan mencari sebab agar cita-cita suci menjadi musnahKepada pimpinan PAS Pusat/harakah biarlah berhikmah

Mengeluarkan kenyataan/artikel yang menyelesaikan, bukan menambah masalah

Kaji dan belajarlah dari Junjungan Nabi dan Sirah

Fatanah (Bijaksana) adalah mutiara bagi kita penggerak jemaahKami yakin dengan semangat syura

Laksanakan dalam isu ini dengan segera

Selesaikan, agar musuh akan kecewa

Kemenangan akan datang InsyaAllah akhirnya!"

Read more...

Mari renong sejenak...

>> Sunday, December 18, 2011


Aktiviti bekas PJ PAS Selangor...

Dato' Dr Hasan ketika kempen di Sarawak...

Read more...

Thursday, December 15, 2011
Mahfuz pulak melampau

SEJAUH mana kita berbincang dengan Hasan Ali dalam soal pendapat yang bertentangan. Kenapa kita membelakangkan berpendapat dalam PAS.

Sejauh mana masalah perselisihan dan berpendapat dibincang sehingga masak dan dapat merumuskan kepada jalan yang lebih baik. Apakah sudah ada perdebatan?

Tetapi kenapa celupar sangat pemimpin Pas sehingga mencabar ahli Pas lain keluar dan sertai Umno. Apakah Pas hak dia?

Pas berusaha menarik pemimpin dan ahli serta golongan yang tidak berparti sama ada professional atau aliran mana sekali pun sertai Pas tetapi tiba-tiba Mahfuz seolah cabar orang Pas keluar parti dan suruh sertai Umno.

Ingat jangan sampai sejarah lama berulang. Sejarah Datuk Asri keluar Pas dan sertai Umno…

Mahfuz: Hasan Ali boleh keluar PAS sertai Umno jika mahu

December 15, 2011

KUALA LUMPUR, 15 Dis — Bekas pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali yang menjadi tumpuan sejak kebelakangan ini termasuk berhubung desas-desus kemungkinan digugurkan daripada menjadi calon, boleh keluar parti Islam itu dan menyertai Umno jika mahu, kata Datuk Mahfuz Omar.

“Itu terserah kepada beliau (jika mahu meninggalkan parti). Bagi saya, ini negara demokrasi, setiap orang ada hak untuk memihak parti yang mereka pilih,” kata Naib Presiden PAS ini kepada pemberita pada sidang media hari ini.

“Tetapi sama ada beliau benar-benar berkata (mahu meninggal PAS), (saya) tidak tahu,” kata beliau lagi.

Hasan (gambar), yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor pada Isnin lalu secara terbuka mengumumkan kesediaan menerima jemputan daripada perdana menteri untuk membincangkan usaha menyatupadukan PAS dan Umno.

Katanya, beliau akan berbuat demikian dengan menggunakan Islam sebagai teras.

“PAS tidak pernah membantah (jika ada mana-mana ahli mahu meninggalkan parti). Ia satu demokrasi. Itu hak mereka,” kata Mahfuz lagi.

“Hasan Ali bersedia untuk memberi sokongan beliau kepada parti yang berjuang bagi hak orang Melayu. Tindakan beliau mahu memperjuangkan Islam adalah baik, PAS juga memperjuangkan Islam,” katanya lagi.

Ditanya sama ada partinya akan merasakan satu kehilangan jika Hasan keluar, Mahfuz berkata, “PAS pernah melalui banyak kehilangan dalam kepimpinan (sebelum ini), tetapi PAS terus bergerak.”

“Kami tidak mengejar orang, kami mempelawa mereka,” katanya lagi sambil menambah, “saya tidak meminta sesiapa meninggalkan parti.”

“Kami meminta mereka bersatu dan membangunkan parti. Tetapi jika mereka mahu meninggalkan parti, saya tidak akan menahan mereka,” katanya lagi.

Read more...

Pening kepala fikir masalah parti...

PAS Selangor melampau

APA ada dalam kepala kepimpinan Pas Selangor musim baru kecuali dendam yang tidak berkesudahan dengan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Sekiranya dakwaan itu betul, memang benar kepimpinan PAS Selangor melampau kerana tidak dapat menerima kebebasan bersuara dan berpendapat dalam negara demokrasi.

Islam juga menerima kebebasan bersuara selagi tidak bertentangan dengan akidah dan cara PAS Selangor menghukum Hasan jelas mengambarkan parti itu tertutup daripada kebebasan berpandangan.

Dalam 20 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor dipertandingkan PAS Selangor, hanya satu kerusi Gombak Setia, diumumkan Hasan tidak mendapat pencalonan yang mencukupi.

Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungib berkata diperingkat kepimpinan negeri, nama Hasan tidak ada dalam senarai calon untuk mempertahan Dun Gombak Setia.

Bagaimana pun kata Saari kepimpinan pusat boleh memasukkan namanya dalam senarai kemudian.

Sebaliknya 19 lagi kerusi Dun yang dipertandingkan PAS tidak diberitahu kepada media.

Sementara Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan dakwaan itu tidak benar kerana ia disahkan selepas proses penamaan calon.

Hasan Ali memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 2,797 mengalahkan calon Umno, Yuszahari Mohd Yusoff.

“Saari sudah pasti ada motif tertentu,” kata penulis politik Mohd Sayuti Omar mengulas isu itu.

Bagi beliau alasan Saari kurang tepat dan bijaksana kerana ia `membuka budu di tengah kedai dan kurang rempah politik’.

“Tidak semestinya calon yang mendapat sokongan dari kawasan yang hanya boleh dipertimbangkan. Sebelum ini berapa ramai calon Pas untuk sesuatu kawasan tidak pun mendapat sokongan atau perlu sokongan kawasan. Itu... calon bidan terjun tidak pun memerlu tapisan kawasan,” ujarnya.

Hasan yang juga Exco Selangor, berkata pencalonan diputuskan PAS Pusat melalui proses penilaian Majlis Syura Ulama dan adalah tidak sesuai sekiranya mana-mana individu bertindak mendahului pimpinan tertinggi parti.

“Saya tidak menyalahkan saudara Shaari Sungip berkenaan kenyataan tersebut tetapi saya ingin membuat penegasan bagi mengelakkan kekeliruan bahawa hal-hal pencalonan mesti diputuskan oleh PAS Pusat setelah melalui penilaian oleh Majlis Syura,” katanya.

Hasan turut menjelaskan, jumlah pencalonan daripada setiap cawangan bukanlah penentu seseorang calon itu layak bertanding atau tidak, tetapi turut diputuskan mengikut budi bicara pimpinan pusat.

“Setakat ini memang saya mengetahui pencalonan dari peringkat cawangan diambil kira, tetapi ini bukanlah faktor penentu kerana wujudnya pertimbangan lain.

“Saya sendiri ditunjuk untuk bertanding di Dun Gombak Setia pada 2008 bukan atas dasar pencalonan cawangan, begitu juga Ketua Penerangan PAS Negeri sekarang, yang bertanding di Dun Hulu Klang, juga tidak mengikuti proses penerimaan calon peringkat cawangan.

“Saya musykil dengan kenyataan dikeluarkan mengenai pencalonan itu lantaran ia disebarkan melalui media bertepatan dengan suasana dan keadaan dimana seorang pemimpin PAS menerima pengiktirafan dan penghargaan daripada Sultan Selangor.

“Saya khuatir pelbagai kesimpulan dan andaian boleh dibuat berikutan dengan wujudnya satu kebetulan ini,” kata beliau dalam sidang akhbar di rumahnya di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur.

Sebelum ini, pada hari keputeraan Sultan Selangor ke 66, Hasan dianugerahkan darjah Datuk Paduka Mahkota Selangor (DPMS).

Ditanya wartawan sama ada beliau patut meninggalkan PAS jika menghadapi masalah dalaman parti, Hasan berkata ia tidak semudah itu.

Kata beliau, persoalan sama ada beliau kekal atau digugurkan sebagai calon pilihan raya tidak akan menghalang perjuangannya memartabatkan bangsa Melayu, mengagungkan agama Islam dan mendaulatkan institusi raja.

“Sama ada saya dicalonkan atau tidak, itu bukan menjadi halangan, pendirian saya tidak pernah berubah terhadap tiga perkara berkenaan.

“Bahkan isu ini menjadikan saya lebih kental untuk terus berjuang dan saya yakin, ramai yang memahami dan menjiwai semangat saya,” tegasnya.

Mengenai isu perpaduan, beliau mahu memperjuangkan isu itu secara global bukan seperti perkara politik yang membangkitkan kerajaan perpaduan tetapi merangkumi perpaduan Islam dan bangsa.

Beliau juga dikaitkan Himpunan Sejuta Umat (Himpun), katanya penyertaan kali pertama beliau dalam Himpun di Shah Alam telah mendapat maklum balas yang baik.

“Himpun tidak ada kena mengena dengan Umno dan parti politik malah pelbagai pihak hubungi saya selepas itu menyatakan setuju dengan kehadiran saya dalam Himpun. Jadi saya akan hadir dalam Himpun seterusnya,” katanya.

Read more...

Aktiviti pimpinan PAS

>> Wednesday, December 7, 2011


Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP