Ustaz Hasan Shukri tetap dalam kenangan

>> Wednesday, June 30, 2010
Oleh: SAIDAH HAIRAN
Tanggal 14 Jun (Isnin) ketika penulis bersama suami berada di pasar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan; untuk meninjau `ole-ole' yang boleh di bawa balik; tiba-tiba terhenti dan bergegas turun untuk balik segera ke Kuala Lumpur.

Sistem pesanan rengkas (SMS) daripada Setiausaha Muslimat PAS Selangor mengatakan, ustaz Hasan Shukri meninggal dunia amat mengejutkan.

Penulis terus menghubungi Pengarang Berita Harakah, Tarmidzi Mat Jam (TMJ) bagi mengesahkan berita tersebut.

Penulis bergegas balik ke Kuala Lumpur dan terlupa untuk membeli barang yang sudah tersenarai di fikiran selama berada di Muktamar, Putik.
Sudah menjadi adat dunia, jasa dan kebaikan seseorang itu akan dikenang dan kita akan berasa kehilangannya setelah jasad seseorang itu terkubur. Namun, yang pergi tetap pergi dan yang tinggal perlu meneruskan perjuangan bagi menegakkan daulah Islamiah di bumi tercinta ini.
Peribahasa mengatakan; Gajah mati meninggalkan tulang, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama.

Ada orang mengatakan, apa ada pada nama namun bagi penulis nama adalah segala-galanya. Apabila manusia itu sudah tiada di dunia, namanya akan disebut-sebut.

Nama Almarhum cukup sinonim dengan Markas Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar. Almarhum bukan saja dianggap sebagai arkitek Markas tetapi penjaga dan pemantau kebersihan markas. Inilah kehebatan dan keistemewaan bekas Timbalan, Naib, Setiausaha dan Ketua Pemuda PAS Pusat.
Walaupun pengurusan dan pentadbiran Pejabat Agung yang dulu beroperasi di Markas telah berpindah ke Jalan Raja Laut, namun tugas dan keperihatinan Almarhum terhadap Markas tidak pernah diabaikan.

Kini, setelah ketiadaannya, suasana Markas yang kini sedang dalam pembinaan Kolej Universiti Zulkifli Mohamad (KUIZM) menjadi sepi dan sayu, seolah-olah tiada berpenghuni.

Setiap kali lalu di hadapan Markas, penulis akan menoleh dan rasa rindu dengan kelibat susuk tubuh yang kurus berbaju jenama `pagoda' dengan memegang penyapu yang kini tidak kelihatan lagi.

Pemimpin datang dan pergi, namun PAS tetap gagah berdiri dan terus disanjungi. Penampilan pemimpin yang bersahaja, tidak mementingkan protokol, mudah mesra menyebabkan ahli parti dan masyarakat amat menyenangi.

Itulah ustaz Hasan Shukri yang menjadi ahli PAS ke-12,016. Seawal usia 14 tahun beliau sudah mengenali PAS. Almarhum ustaz Osman Abdullah orang yang bertanggungjawab mengenalkan Islam secara menyeluruh kepada Hasan. Tahun 1953 beliau mula menghadiri Kongres PAS di Madrasah Al-Ulum Tarbiyah Bagan Datuk Perak.

Ketika pilihan raya tahun 1955, beliau bertugas membawa alat-alat pembesar suara dengan menunggang basikal. Selesai pilihan raya beliau bercadang menuntut ilmu di Singapura tetapi memandangkan tidak mempunyai wang yang cukup, beliau hanya turun ke Benut, Johor.

Di Benut, Johor beliau banyak berdamping dengan Al-Marhum Yang Dipertua PAS, Almarhum Yusuf Hakim banyak menubuhkan ranting (cawangan) PAS di Telok Rumania.

Ketika itu, beliau masih belum menjadi ahli PAS. Tahun 1956 beliau ke Perak belajar di Maahad Yahyawaniah, Padang Terap, Perak. Dalam usia 18 tahun (1957) beliau baru menjadi ahli PAS di cawangan Padang Rengas, Perak.

Selepas itu beliau terus dilantik Naib Setiausaha PAS Cawangan Padang Rengas sehingga Ketua Dewan Pemuda PAS Perak. Mulai tahun 1957 hingga 1959 beliau banyak membantu PAS Perak dalam menghadapi pilihan raya.

Hassan ditugaskan sebagai Setiausaha Gerakan Pilihan raya Sungai Siput, Ulu Perak dan Larut.

Awal tahun 64 beliau menyambung pelajaran di Baghdad bersama Dato' Daud Iraqi, Ustaz Hashim Jasim dan bekas Presiden Indonesia, Ahmad Rahman @Gusdur.

Ketika di Baghdad beliau menubuhkan Persatuan Pemuda Melayu Iraq dan telah didaftarkan. Beliau merupakan Setiausaha yang pertama. Persatuan itu dapat menghubungkan pelajar Melayu yang turut dianggotai oleh pelajar Selatan Thailand dan Singapura.

Walaupun mempunyai ijazah dari Universiti Baghdad tahun 68, namun beliau tidak menggunakan peluang itu untuk bekerja dengan kerajaan. Sebaliknya beliau terus menyumbangkan tenaga dan bakti pada PAS Sabak Bernam, Selangor.

Pada tahun 1969 beliau diminta oleh pimpinan PAS Selangor, Tuan Guru Haji Salleh untuk bertanding dalam pilihan raya. Beliau bertanding di Parlimen Sabak Bernam lawan Dato' Mustapha Jabar dan DUN Sungai Besar.

Selepas Almarhum kalah dalam pilihan raya, Almarhum terus ke Mekah pada tahun 1970 melalui jalan darat.

Dari kampung bertolak ke Pulau Pinang dan terus naik kapal laut ke Madras. Naik keretapi ke New Delhi, kereta kuda, teksi, bas sehingga sampai ke Mekah selama enam bulan tiga hari.

Ketika Muktamar tahun 71, beliau terus dilantik sebagai Setiausaha Agung PAS dan ini merupakan jawatan paling lama dipegang. Selepas itu beliau dipilih menjadi Naib Presiden dan Timbalan Presiden PAS.

Jawatan yang pernah dipegang selama beliau bergiat dalam PAS antaranya, Setiausaha Kerja; Ketua Penerangan dan kini AJK Majlis Syura' PAS.

Selama bergiat dalam PAS beliau tidak dapat melupakan kenangan pahit ketika dikejar dengan tentera British tahun 57 di Jenalik Hulu, Perak. Ketika itu beliau bersama Ustaz Samad Nor. Dengan menaiki kereta berdaftar P 1213 beliau sempat berselindung di surau kampung Jenalik Hilir dan bermalam di situ.

Ketika Muktamar di Putik, semasa menggulung perbahasan ucapan dasar, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Mujahid Yusof menyebut Ustaz Hassan adalah orang penting di belakang draf perlembagaan untuk memboleh tertubuhnya Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

Ini kerana, Ustaz Hassan adalah Pengerusi Jawatankuasa Teknikal pindaan perlembagaan untuk membolehkan DHPP ditubuhkan. Inilah tugas akhir sebelum Almarhum meninggalkan dunia.

Read more...

PAS Selangor mengalu-alukan pelantikan Azmin

>> Tuesday, June 29, 2010


SAIDAH HAIRAN

KUALA LUMPUR: PAS Selangor yakin dan percaya pelantikan Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan KeADILan Selangor dapat memantapkan jentera KeADILan negeri serta memperkasa jentera Pakatan Rakyat Selangor.

PAS Selangor melalui Ketua Penerangannya, Roslan Shahir Dato' Mohd Shahir mengalu-alukan pelantikan Azmin menggantikan jawatan yang diamanahkan sebelum ini kepada Menteri Besar, Tan Sri Dato' Seri Khalid Ibrahim.

Menurut beliau, Azmin memiliki pengalaman luas dalam politik malah telah menjalin hubungan kerja dengan PAS Selangor ketika beliau menjadi Adun Gombak Setia pada pilihan raya tahun 1999.

Katanya, ketika itu Pesuruhjaya PAS, Dato' Dr Hasan Mohd Ali menjadi Ketua Pembangkang Selangor kerana PAS menang di empat kawasan.

"PAS Selangor akan terus memberikan kerjasama sepenuhnya kepada beliau selaku Ketua KeADILan negeri," katanya.

Dengan pelantikan itu tambah beliau, PAS Selangor terus komited bagi memastikan kejayaan Pakatan Rakyat bukan sahaja mempertahankan kemenangan di Selangor malah berusaha ke arah menawan Putrajaya.

Beliau akan mengaturkan pertemuan segera dengan Azmin bagi menyelaraskan gerak kerja politik antara kedua-dua parti selain mengalukan kehadirannya dalam mesyuarat Pakatan Rakyat peringkat negeri.

Selain itu PAS Selangor yakin Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Pakatan Rakyat dapat menumpukan lebih perhatian untuk membangunkan Selangor.

"Khalid dapat memberi fokus pada agenda Merakyatkan ekonomi negeri Selangor (MES) setelah melepaskan jawatan parti kepada Azmin Ali," tegasnya.

Tambah beliau, pertemuan dengan Khalid juga akan diadakan dalam waktu terdekat bagi menyatakan sokongan dan keyakinan PAS Selangor terhadap kepimpinan beliau sebagai Ketua Pentdabir negeri.

Read more...

Sukarnya hendak mencari pimpinan berjiwa muda...

Inilah dia pimpinan berjiwa rakyat. Walaupun sudah menjadi exco kanan kerajaan negeri Selangor tetapi golongan marhaen tidak pernah dilupakan.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Mohd Ali tidak melupakan muda dan sering berusaha untuk mendekati mereka.

Golongan muda antara generasi yang paling penting bagi memantapkan kemenangan Pakatan Rakyat di Selangor.

Jika golongan muda dipinggirkan maka sukar untuk PAS Selangor meraih kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang.

Read more...

Ulama muda propaganda Umno yang menguntungkan Islam

>> Monday, June 28, 2010

Oleh Adnan Ibrahim

Penyerahan borang keahlian ulama muda berlaku di hadapan Galeri Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur pada 25 Jun lalu, rupanya majlis propaganda pembohongan Umno terhadap golongan ulama muda serta rakyat Malaysia terutama orang Melayu.

Program dirancang rapi sebelum mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno itu, kononnya seramai 40 orang ulama muda menyertai parti itu sebaliknya ia merupakan majlis perangkap terhadap ulama muda yang baru mengenali sepak terajang dunia politik.

Dan Umnolah parti yang bertanggungjawab mengejar kepada ulama muda terbabit tentang politik kotor dan jahat.

Cukup malang orang Melayu mempunyai kepimpinan Umno daripada orang Islam yang buruk perangai dan tingkah laku mengajar dan mendidik ulama muda dengan politik kotor sedangkan bangsa lain terus maju memacu anak muda mereka dengan gaya politik bertamadun, berprinsip serta bermaruah dalam usaha membela bangsa sendiri dan rakyat Malaysia.

Oleh kerana itu, tidak hairan politik orang Cina dan India sentiasa menguntungkan bangsa mereka walaupun mereka manoriti berbanding Melayu.

Dilaporkan empat ulama muda yang turut berada dalam majlis pengisytiharan menyertai Umno itu tidak mengetahui program tersebut dan mendedahkan mereka diperangkap dan ditipu oleh pemimpin licik Umno.

Mereka termasuk dalam 16 orang yang hadir dalam program itu telah diberitahu pada awalnya menghadiri perjumpaan bekas pelajar Jordan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Empat pelajar terbabit iaitu Ustaz Hosni Mubarak Abdul Hamid, 27, dari Sungai Buloh, Mohd Fakhruzzaman, 37, (Shah Alam), Mohd Akram An-Nazilin, 27, (Putrajaya) dan Mohd Jalaluddin Tahir, 26 (Sungai Petani).

Turut dilaporkan Ustaz Wahab Abdullah yang juga berada dalam majlis sama merupakan seorang tenaga pengajar sekolah di Jejawi, tidak menyedari beliau berada dalam majlis yang dibuat secara licik oleh Umno itu.

Tujuan beliau menemui Najib untuk membersihkan nama baik Persatuan Al-Islah Perlis yang diwakili beliau yang turut dikaitkan dengan isu terkini iaitu Jemaah Islamiah (JI) dan keganasan.

Ini bermakna dakwaan Umno bahawa 40 orang ulama muda menyertai Umno itu hanya merupakan borang kosong. Kalau Umno berani dedahkan nama mereka yang menyertai Umno.

Bagaimanapun apa yang pasti pensyarah Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Fadlan Mohd. Othman, 35 dan dua anak kepada bekas Mufti Perlis, Datuk Mat Jahaya Hussin iaitu Fathul Bari, 29 dan Mohd. Khairi, mengesahkan laporan mereka menyertai Umno.

Berkata Fathul Bari, yang juga dikenali Abu Islam, langkah mereka menyertai Umno berikutan janji parti itu untuk memastikan pihak ilmuwan dapat meneruskan kerja dakwah mereka.

“Tawaran seperti ini memang dinantikan oleh sesiapa sahaja. Sebagai seorang penuntut ilmu dan pemberi ilmu memang menjadi tanggungjawab kita untuk menyampaikan ilmu kepada masyarakat,” katanya.

Beliau turut dikaitkan dengan wahabi yang menentang kuat ajaran kurafat. Mungkin kerja dakwah pertama yang harus dilakukan Abu Islam setelah menyertai Umno ialah menghapuskan kurafat dan kepercayaan kepada angka 40 yang dianggap oleh Umno terlalu berkat.

Ulama muda sertai Umno hanya `dua tiga kerat' dan mereka yang hadir dalam majlis itu juga hanya 16 orang tetapi kenapa Umno suka menggunakan angka 40?

Para ulama muda ini tidak menyertai PAS tetapi keilmuan yang disampaikan kepada orang ramai di masjid, surau dan rumah individu boleh menarik orang ramai kepada Islam. Cara penyampaian yang bebas mendidik orang ramai tentang akhlak dan politik Islam lebih banyak memberi keuntungan kepada PAS.

Abu Islam dan kawan beliau bukan orang politik. Mereka lebih gemar menyampaikan ilmu kepada masyarakat sebagai kerja dakwahnya.

Beliau dan Fadlan dikatakan mendapat tekanan dan disoal siasat pihak berkuasa sehingga enam jam di Bukit Aman. Hanya kerana tuduhan berfahaman wahabi, Umno mengambil kesempatan membesarkan isu JI yang sudah mati, lalu diugut keatas mereka dengan dilabel sebagai penganas.

Mungkin pendapat dan tindakan yang diambil Abu Islam dan kawannya menyertai Umno cukup mengecewakan orang PAS. Namun begitu jika diambil iktibar daripada sirah perkembangan Islam di Mekah selepas Perjanjian Hudaibiyah, maka mereka boleh mengembangkan Islam dalam Umno.

Bagaimana hancurnya perasaan anak muda Mekah yang baru masuk Islam dan ikut lari ke Madinah tanpa kebenaran keluarga diminta pulang ke Mekah kerana arahan yang turut terkandung dalam perjanjian itu.

Sebaliknya penghantaran balik mereka ke Mekah tidak menggugat Islam di Madinah. Malah Islam turut berkembang di Mekah hasil daripada dakwah mereka.

Kalau orang muda Qhuraisy pulang ke halaman mereka boleh mendakwah orang musyirkin di Mekah, kenapa ulama muda tidak boleh berdakwah orang Islam dalam Umno?

Ulama muda bukan orang politik dan kemasukan mereka tidak menjadi ancaman kepada orang politik dalam Umno. Dengan ini kerja dakwah mereka menjadi lebih mudah kerana bukan persaingan jawatan, pangkat, kedudukan dan harta sebagaimana sering menjadi rebutan dalaman Umno.

Sekiranya Fathul Bari tegas dengan sikapnya untuk berdakwah maka penyertaan beliau dalam Umno tidak sama dengan kemasukan Datuk Nakhae Ahmad daripada pemimpin PAS sertai Umno. Nakhae ketika itu berjawatan Naib Presiden PAS.

Ia juga berbeza dengan kemasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas Timbalan Perdana Menteri, kedalam Umno pada 1982. Perebutan jawatan dalaman parti itu menyebabkan perpecahan pada 1987 dimana Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaliegh Hamzah pernah mendakwa bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad melaksanakan politik pecah belah dengan membawa masuk Anwar.

Lagi pun Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata kalau beribu ulama menyertai Umno pun PAS tidak takut, memandangkan mereka yang menyerahkan borang itu tidak diketahui langsung dari mana kedudukan mereka di tengah masyarakat.

Memang mereka bukan orang berpengaruh terutama dalam politik. Jadi ia bukan perkara yang merugikan PAS malah ia bertambah menguntungkan Islam.

Read more...

Hebat Muslimat PAS bersama artis

Macam ni la bagus. Baru namanya memasyarakatkan PAS. Nak menyampaikan dakwah tidak kira dengan siapa.

Paling penting kita mesti berani menyampaikan kebenaran kepada siapa sahaja. Tetapi biarlah dengan ayat yang berhikmah.

Jangan hentam saja....

Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh duduk sepentas dengan artis dari Kelantan, Nora.

Read more...

Memasyarakatkan PAS


Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh menghormati jemputan petubuhan NGO (Aliran) majlis makan malam di dewan sivic, Petaling Jaya. Turut serta exco Muslimat PAS Pusat, Khadijah Mahmood.

Read more...

PAS jamin jadi pimpinan bukan Islam


SAIDAH HAIRAN

HULU SELANGOR: PAS berjaya memecahkan kebuntuan orang bukan Islam sehingga mereka boleh menerima orang Islam menjadi pemimpin tetapi mereka hanya mahu orang Melayu yang baik dan bukan orang Melayu yang jahat.

Menurut Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang inilah hasil kerjasama politik yang berjaya dilakukan oleh PAS apabila dapat memecahkan tembok perbezaan pendapat dan fahaman di antara orang bukan Islam terhadap PAS selama ini.

Katanya, PAS berjaya memecahkan kebuntuan orang bukan Islam apabila berjaya menarik DAP menerima Islam sebagai agama persekutuan dan hak istemewa orang Melayu.

"Hasil kerjasama politik yang baik diantara PAS dengan orang bukan Islam, PAS telah berjaya menubuhkan Dewan Himpunan Penyokong PAS," katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Institut Latihan Pilihan Raya PAS (ILPAS) di dewan Dato' Zainal, Batang Kali, Ahad lalu. Peserta ILPAS dihadiri pimpinan PAS seluruh negara.

Menurut beliau, ILPAS merupakan satu program latihan untuk petugas-petugas pilihanraya memahami peraturan pilihan raya secara lebih sistematik dan berkesan hingga ke akar umbi.

Selain itu beliau mengingatkan ahli dan pimpinan PAS bahawa pilihan raya amat penting dan berbeza dengan peperangan kerana pilihan raya bermatlamat mengajak orang menyertai perjuangan PAS.

Justeru katanya ahli dan jentera PAS perlu memahami ilmu pilihan raya seperti peraturan, strategi serta undang-undang pilihan raya.

Walaupun tambah beliau, dalam pilihan raya PAS berdepan dengan BN yang tidak mematuhi undang-undang pilihan raya tetapi ahli dan jentera PAS perlu memahami peraturan dan strategi pilihan raya.

Beliau turut mengingatkan ahli dan jentera PAS supaya memikirkan bagaimana mahu memecahkan undi ahli atas pagar yang tidak mahu menyokong Umno tetapi masih terikat dengan parti tersebut.

"Umno kini hanya bergantung dengan tongkat iaitu jentera kerajaan yang sekarang ini sudah banyak tidak bersama mereka," tegas beliau.

Bagi memecahkan undi Melayu yang masih ramai menyokong Umno katanya ahli dan pimpinan PAS perlu bijak menangani isu semasa.

"Kita kena perkenalkan perpaduan Islam yang adil untuk semua bangsa," katanya.

Beliau yakin dan percaya jika PAS boleh menunjukkan pengisian yang baik di negeri-negeri yang sudah diperintah kemenangan yang dimiliki pada pilihan raya ke12 akan berkembang ke negeri lain.

Selepas melancarkan ILPAS, beliau menyerahkan modul utama kepada pengarah pilihan raya bagi setiap negeri yang mengandungi dasar PAS, undang-undang pilihanraya, terknikal dan strategi pilihan raya.

Modul itu akan digerakkan di bawah Jabatan Pilihan raya PAS (JPP) bagi memastikan setiap petugas pilihan raya akan dibekalkan pengetahuan secukupnya sebelum mereka terlibat dalam pilihan raya umum dan kecil.

ILPAS mempunyai petugas sepenuh masa yang akan mengadakan latihan ke seluruh negara selepas mendapat kerjasam daripada PAS negeri dan Wilayah Persekutuan.

Turut hadir dalam pelancaran itu, penasihat ILPAS, Dato' Abdul Halim Abd Rahman; Pengarah ILPAS, Abdul Wahid Endut; Timbalan Pengarah ILPAS, Dr Siti Mariah Mahmod; Ketua Muslimat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh; Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad; Naib Ketua Ulama, Dato' Dr Mahfodz Mohammad; Pengerusi DPPP, Hu Pang Chaw.

Read more...

Fadhilat Rejab, Syaaban dan Ramadan

>> Friday, June 25, 2010

Fadhilat Rejab: Antara realiti dan fantasi.Bulan

Rejab : apakah fadilatnya melebihi dari bulan-bulan yg lain?
Rejab merupakan salah satu bulan dari 12 bulan-bulan Islam. Bulan

Rejab mengandungi peristiwa-peristiwa bersejarah kepada orang Islam dimana berlakunya peperangan Tabuk, pembebasan Al-Aqsa dari tangan tentera Salib dan juga ada orang Islam yang berpendapat bahawa bulan inilah berlakunya peristiwa Isra’ dan mi’raj Nabi Muhammad saw. Tidak kurang juga ramai yang melihat bulan

Rejab ini sebagai satu bulan spiritual dimana mereka mempertingkatkan ibadat sunat khususnya ibadat
puasa.

Tarikan dan seruan yg ditiup kedalam jiwa umat Islam Nusantara terutamanya untuk melakukan ibadat kebanyakkannya dipengaruhi oleh penyebaran beberapa hadis-hadis yg mengandungi Fadilat-Fadilat beribadat didalam bulan ini. Jelas terlihat dari segi jualan buku-buku kecil yg mengandungi fadilat-fadilat bulan Islam begitu laris dipasaran menjelang bulan

Rejab. Begitu juga dizaman era Internet ini (ICT), e-mail dan maling list yg di forwardkan mengandungi ‘cut & paste’ dari fadilat-fadilat

Rejab yg terkandung didalamnya. Rata-rata tarikan fad’il (fadilat-fadilat) inilah merupakan faktor penarik kepada kebiasaan orang awam untuk melakukan ibadat

sunat. Injeksi faktor ini dapat kita lihat dengan jelas penerapannya didalam budaya Melayu-Islam seperti rangkap-rangkap sya’ir dibawah ini:[1]

Rejab bulan menabur benih. Syaaban bulan menyiram tanaman, Ramadan bulan menuai. Rejab menyuci badannya Sya’ban menyucikan hati Ramadan menyucikan rohnya Rejab bulan marghfirah Sya’ban bulan syafaat Ramadan bulan menggandakan kebajikan Rejab bulan taubat.
Sya’ban bulan muhibbah Ramadan dilimpahi pahala amalan seperti hujan mencurah banyaknya Rejab digandakan 70 pahala Sya’ban diganda 700 pahala Ramadan diganda 1000 pahala.
Mungkin timbul beberapa persoalan yg tersimpan didalam lubuk hati kita: -mengapa bulan Rejab sahaja yg dipilih mempunyai kelebihannya? Pernah atau tidak kita terfikir yg mungkin berita-berita ini ditokok tambah (exaggerate) oleh manusia biasa yg bercakap atas nama Nabi saw?
Mengapa didalam bulan ini terdapat solat-solat khas, zikir-zikir khas dan juga waktu-waktu khas untuk melakukan peribadatan? Disini kita ingin membawa beberapa penjelasan dari ulama’-ulama’ muktabar dan kontemporari mengenai kesahihan fadilat yg terdapat didalam bulan itu sendiri, dan apakah sebenarnya fadilat yg terkandung didalam Rejab.
Bulan Rejab merupakan satu bulan dari bulan-bulan HaramBulan Rejab merupakan salah satu dari bulan-bulan ‘Haram’ didalam Islam.
Dalilnya terdapat didalam Firmah Allah swt didalam Surah Al-Taubah ayat 9:“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya) dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertakwa.”
Menurut Tafsir Jalalain, yg dimaksudkan dengan “diantaranya empat bulan yg di hormati” ialah:
“Empat bulan Haram – Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab“[2]

Allah swt telah mengurniakan kepada manusia 4 bulan haram. Bulan-bulan ini sebagaimana yg disepakati oleh semua ulama’ ialah Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan

Rejab. Umat Islam adalah diharamkan pergi berperang didalam bulan-bulan ini, kecualilah jika mereka diugut. Didalam bulan ini terdapatnya ibadat Haji dijalankan (Zulhijjah), dimana pada hari Arafah disunatkan bagi mereka yg tidak menunaikan haji melakukan ibadat puasa. Rasulullah saw juga menggalakan umat Islam melakukan puasa sunat pada hari Asyura’ (10 hb Muharam).

Apakah terdapatnya kesahihan fadilat khas berpuasa dalam bulan Rejab?

Disini nyatakan pandangan para ulama’ mengenai kesahihan fadilat Rejab.
1] Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi

a. Fadilat Rejab sama dengan fadilat bulan-bulan haram yg lain

Dr. Yusuf Al-Qardhawi mengatakan bahawa fadilat

Rejab adalah sama seperti yg terdapat didalam 3 bulan-bulan Haram yg lain. Katanya [4]:
“tidaklah ada kesahihan didalam bulan

Rejab, melainkan ia merupakan salah satu dari bulan-bulan haram, bahawa Allah swt telah menyebut didalam kitabnya – didalamnya ada 4 bulan haram – Al-Taubah:36. Iaitu Rejab, Zulqaedah, Zulhijah dan Muharram….Itulah bulan-bulan yg mempunyai fadilat. Tidak terdapat Hadis Sahih bahawa

Rejab khusus mengatakan Rejab lebih afdal, melainkan Hadis Hasan: Sesungguhnya Nabi saw banyak berpuasa didalam Sya’ban..”

b. Hadis-Hadis mengenai fadilat Rejab kebanyakkannya lemah dan palsu.

Beliau juga menyatakan bahawa hadis-hadis mengenai fadilat-fadilat khas. Rejab kebanyakkan merupakan Hadis Palsu atau pun yg sangat Lemah tarafnya:

“Hadis ini dimaklumkan sebagai sebuah hadis yg mengandungi fadilat Rejab – “

Rejab bulan Allah. Sya’ban bulanku dan Ramadhan bulan umatku”….. Hadis in mungkar dan sangat-sangat Dhaif, bahkan beberapa ulama’ mengatakan hadis ini Palsu! …. yakni penipu..Maka bukanlah kepadanya nilai saintifik dan bukanlah mempunyai nilai agama. Disitu ada hadis yg mengatakan terdapat Fadilat

Rejab kepada sesiapa yg bersolat begini dan ia mendapat begini, dan sesiapa yg meminta beristigfar sekali kepadanya maka ia akan mendapat ganjaran begini…. Ini semua adalah berlebih-lebihan (exaggeration), dan semuanya adalah pembohongan. Dari ini satu tanda satu penipuan didalam Hadis yg memasukkan perkara yg berlebih-lebihan….”

c. Ganjaran yg dijanjikan tidak sepadan dengan amalannya.

Pada beliau ganjaran-ganjaran yg dinyatakan didalam Hadis Palsu itu adalah sesuatu yg berlebih-lebihan. Ini merupakan satu pendustaan yg amat besar. Menurut beliau ganjaran sesuatu ibadat itu mestilah setimpal dengan bentuk ibadat itu sendiri. Katanya :

“Berkata ulama’ : Janji untuk mendapatkan ganjaran yg besar diatas perkara yg biasa, atau ugutan kepada azab yg pedih keatas dosa kecil? Ia menunjukkan bahawa ini merupakan Hadis yg bohong.”

d. Umat Islam perlu mengetahui jenis-jenis hadis yg Palsu

Dr Yusuf Qardhawi menyatakan bahawa sebagai seorang Islam kita wajib mengetahui mengenai hadis yg diberikan kepada kita. Tidak ada alasan yg boleh kita berikan kerana terdapatnya buku-buku yg banyak dipasaran mengenai taraf sesuatu hadis. Kata beliau :

“Ulama’ telah memberi amaran contohnya keatas Hadis Palsu dan Bohong ini, dan melarang manusia terhadapnya…sesungguhnya telah datang hadis :”Barangsiapa mereka-reka Hadis difikirkan, sesungguhnya ia menipu, maka dia adalah pembohong…..”(Riwayat Muslim didalam muqadimahnya yg Sahih), tetapi mereka tidak mengetahui bahawa ia adalah Hadis Palsu, maka ia wajib mengetahui, mengetahui hadis itu dari sumbernya …. maka disana ada Kitab Hadis yg Muktamad, di sana ada kitab khas untuk mengetahui Hadis Palsu, contoh Al-Maqasid Al-Hasanah, karangan Al-Shakhaawi dsb……….”

2. Ibnu Hajar Al-Asqalani (Pengarang Kitab Syarah Sahih Bukhari (Fathul Bari)

Ibnu Hajar mengatakan adalah menjadi satu kesalahan menetapkan sesuatu hari atau bulan itu khas untuk melakukan amalan. Kenyataan ini dapat di lihat di dalam fatwa Shiekh Al-Saqr[5] mengenai fadilat

Rejab dengan memetik kata-kata Ibnu Hajar: “Ibnu Hajar didalam makalahnya ada menyebut berkenaan dengan terdapat hadis-hadis yg melarang berpuasa

Rejab sepenuhnya, maka beliau berkata : Larangan ini terpulanglah kepada sesiapa yg berpuasa memuliakan Jahiliyyah, sebagaimana jika dia berpuasa dengan qasad (niat) yg bukan menjadikan penekanan atau mengkhususkan mengenai hari-hari yg dia berpuasa, atau pada malan tertentu dia berqiamullail, maka beliau percaya yg dilakukan itu adalah sunnah, maka ini adalah pekerjaan yg baik atas apa yg diletakkan dan tidak mengapa baginya. Maka jika ianya di khaskan atau menjadi suatu ketetapan, maka ia adalah DITEGAH (Mahzhur), dan makna penegahan itu di dalam hadis

Nabi saw bersabda :”Jangan mengkhaskan hari Jumaat untuk berpuasa dan jangan [mengkhaskan] malamnya berqiamullail”.Riwayat Muslim.

Jika mempercayai puasanya atau puasa ini lebih baik dari puasa lainya yg didalamnya terkandung
puasa nazar, Ibnu hajar lebih cederung menegahnya, dan sebagaimana yg dinaqalkan oleh Abi Bakar Al-Thorthorshi didalam bukunya “Bid’ah wa hawadith” bahawa bulan

Rejab dibenci olehnya kerana 3 jenis:
1. Sesungguhnya jika orang Islam mengkhaskan puasa di setiap hari kemuliaan awam secara tahunan.
2. Menjadikan ia seperti kefarduan ramadhan, atau menjadikan ia sunat sebagai sunat yg kekal.
3. Kerana puasa ini mempunyai fadilat khas dan puasa-puasa yg lainnya kalau dengan itu apa yg dijelaskan oleh Rasulullah saw, : berkata Ibnu Dihya : “Puasa adalah amalan kebajikan”., Tidak terdapat fadilat berpuasa didalam Rejab maka perkara itu ditegah darinya. Tamat apa yg dinaqalkan oleh Ibnu Hajar.”

3] Dr. Sayid SaabiqMenurut seorang tokoh Ikhwan Dr Sayid Saabiq di dalam membicarakan bab puasa sunat, mengatakan bahawa : “Puasa Rejab, bukanlah ada padanya fadilat yg berlebih dari bulan-bulan lain, melainkan sesungguhnya ia dari bulan-bulan yg haram”.

Ini bermaksud bahawa bulan-bulan haram ini mempunyai fadilat-fadilat yg sama. Pendapat juga di sokong oleh mazhab Hanbali yg mengatakan menetapkan bulan Rejab sahaja untuk berpuasa
sunat adalah makruh[6].

Hadis-hadis fadilat Rejab yg palsu atau dhaif

Dibawah ini disenaraikan beberapa contoh hadis-hadis palsu berkenaan dengan fadilat Rejab:[7]
Barangsiapa yg mengerjakan solat Magrib pada permulaan malam Rejab kemudian dia mengerjakan 20 rakaat dengan membaca surah Al-Fatihah dan Qul Hu Allahhu Ahad pada tiap-tiap rakaat satu kali dan dia memberi salampada solat ini dengan 10 salam, maka tahukah kamu apa ganjaranya?-Hadis ini Mawdhu’ (palsu)

*Diriwayatkan oleh Al-Jauzaqanniy dari Anas, kemudian beliau berkata hadis ini adalah Palsu.

∙ Barangsiapa yg melakukan solat pada malam Nisfi Rejab 14 rakaat dengan membaca Alhamdu 1 kali pada rakaat, Qul Hu Allahhu Ahad 20 kali, Qul A’uuzu Birabbil Falaq 3 kali, Qul A’uuzu Birabbin Nas 3 kali kemudian apabila dia selesai bersolat hendaklah ia berselawat keatas ku 10 kali kemudian dia bertasbih, bertahmid dan bertahlil 30 kali, maka Allah akan mengutuskan kepadanya 1000 malaikat.-Hadis ini Mawdhu’ (palsu)

*Dalam sanadnya terdapat beberapi Rawi yang majhul (tidak dikenali)
∙ Barang siapa yg berpuasa sehari pada bulan Rejab (ganjarannya) sama dengan puasa sebulan.-Hadis sangat Dhaif.

*Diriwayatkan oleh Al-Khathiib dari Abi Dzar.
*Dalam sanadnya ada rawi yg bernama: Al-Furaat bin As-Saaib, dia adalah seorang rawi yg Matruk.

*Ibnu Hajar Al-Asqalaaniy telah menjelaskan bahawa para ahli hadis telah sepakat, bahawa hadis ini diriwayatkan dari jalan Al-Furaat bin As-Saaib, sedangkan rawi ini adalah seorang yg Dhaif.

∙ Barang siapa yg berpuasa 3 hari pada bulan Rejab, dituliskan baginya ganjaran puasa satu bulan dan barang siapa yg berpuasa 7 hari pada bulan Rejab maka Allah tutupkan daripadanya 7 pintu-pintu api neraka. Dan barangsiapa yg berpuasa 8 hari pada bulan Rejab maka Allah membuka baginya 8 buah pintu dari pintu-pintu syurga, dan barang siapa yg berpu! ! ! asa separuh dari bulan Rejab maka dia akan di hisab dengan hisab yg mudah.

-Hadis ini Mawdhu’ (palsu)

*Tidak disahkan hadis ini kerana rawi yg bernama Abaan merupakan rawi yg Matruk.

*Selain dari itu ada rawi yg bernama Amar bin Al-Azhar yg sangat suka memalsukan hadis.
∙ Barang siapa yg berpuasa satu hari pada bulan Rejab dan bangun pada malam harinya mengerjakan solat malam maka Allah akan membangkitkan dia pada hari Kiamat dalam keadaan aman, dan dia berjalan di atas sirat dalam keadaan Tahlil dan Takbir.

-Hadis ini Mawdhu’ (palsu)

*Dalam sanadnya ada rawi yg bernama Ismaail, dia adalah seorang rawi yg suka berdusta.
Barang siapa yg menghidupkan satu malam dari bulan Rejab mengerjakan solat malam dan berpuasa padanya satu hari, maka Allah memberi makan kepadanya dari buah-buahan Syurga.

-Hadis ini Mawdhu’ (palsu) *Dalam Kitab Al-Laaly dijelaskan bahawa hadis ini diriwayatkan oleh Hussain bin Ali. Kemudian diterangkan bahawa hadis ini Mawdhu’.

Bagaimana beramal didalam bulan ini?

❖ Shiekh Mahmud Al-Sya’rawi[8] didalam menjawab satu pertanyaan mengenai apakan bulan dari bulan-bulan ‘am yg afdal manusia berpuasa selepas bulan Ramadan, beliau memetik hadis berikut diriwayatkan oleh Musnad Ahmad :
“Seorang lelaki telah bertanya Rasulullah saw, katanya : Bulan mana kamu perintahkanku berpuasa selepas Ramadan? Maka Rasulullah saw berkata : Jika aku berpuasa selepas Ramadan, maka berpuasalah dibulan Haram, maka sesungguhnya didalamnya dari Taubat Allah swt keatas satu kaum, dan terdapat taubat didalamnya untuk satu kaum yg lain”Jelas disini menunjukkan bulan-bulan haram ini disunatkan berpuasa dan juga terdapatnya keampunan Allah swt didalam bulan-bulan ini.

Bagi bulan Allah Al-Haram tersebut, Rasulullah saw pernah bersabda : ((Seafdal-adfal berpuasa selepas ramadan ialah dibulan Allah Al-Haram)). Maka adalah baik bagi berpuasa, atau berpuasalah pada 9, 10 dan 11, itulah yg baik, begitu juga dengan Sya’ban dimana Nabi saw berpuasa dengannya”

Read more...

Apa sudah jadi Menteri Besar Selangor?


Alahai...apa sudah jadi. Dah dapat negeri jagalah baik-baik. Ingat mudah ke nak rampas daripada tangan Umno-BN.

Jadi apabila sudah dapat jangan lah nak bergaduh, buat kerja. bincang dan teliti kesilapan serta kelemahan, baiki bersama-sama.

Jangan hendak tunjuk hero masing-masing. Ingat, amanah rakyat jangan diperkotak katikkan.

Selangor ni negeri termaju. Rakyatnya pun berfikiran maju. Jadi jangan persia-siakan harapan rakyat.

Bila dah dirampas semula dengan BN, payah la nak dapat tarik balik.

Pakatan 15 Mahu Lucutkan Jawatan Khalid Ibrahim
Jumaat, 25 Jun 2010 05:03

KUALA LUMPUR, 25 Jun - Beberapa jam selepas Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali meletakkan jawatan sebagai Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, wujud satu pakatan yang menyokong tindakan Azmin dan mahu supaya Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Khalid Ibrahim meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, tindakan Azmin didorong oleh perasaan tidak puas hatinya terhadap mutu gerak kerja Khalid Ibrahim sehingga menjejaskan parti dan Pakatan Rakyat.

Ia juga termasuk pelantikan terbaru Setiausaha Politik Menteri Besar yang tanpa perbincangan dengan Biro Politik PKR sendiri.

Beberapa hari lalu, Menteri Besar Selangor itu telah melantik Faekah Husin sebagai Setiausaha Politik bagi menggantikan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Faekah Husin merupakan teman rapat dan pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Politik kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datin Seri Wan Azizah.

Sumber memberitahu, lebih kurang 15 orang Ahli Parlimen dan ADUN di Selangor yang bersetuju dengan tindakan Azmin Ali dan akan menjalankan beberapa usaha untuk memastikan ADUN Ijok itu meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.

Sehubungan dengan itu, beberapa blog memainkan beberapa isu yang cuba mengaitkan pertembungan tradisi antara Presiden PKR dengan Naib Presiden parti itu yang sebenarnya telah berlarutan sekian lama.

Namun sehingga saat ini, Ketua De Facto PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim masih belum memberikan apa-apa penjelasan berhubung perkara itu. -ANN

Read more...

Teringin beli cincin dan rantai - Siti Zailah

>> Thursday, June 24, 2010


SAIDAH HAIRAN

Menjadi wakil rakyat bukan satu tugas mudah. Ia memerlukan komitmen, kesabaran, keyakinan, keberanian serta keikhlasan dalam memikul amanah rakyat.

Siapa tidak mahu dipanggil `Yang Berhormat', siapa tidak teringin berkereta dan berumah besar. Siapa tidak mahu mendapat layanan istemewa dan menikmati kemudahan kerajaan tanpa had.

Sekali pandang apabila bergelar `YB' tentu seronok. Kemana saja pergi orang panggil `YB'. Namun, disebalik panggilan yang menyeronokan itu terselit satu tugas mencabar dan pasti memerlukan pengorbanan.

Berwajah tenang dengan keredupan matanya, Siti Zailah Mohd Yusof yang mesra dengan panggilan `Kak Lah' menitiskan air mata ketika bercerita tentang penderitaan rakyat di Parlimen Rantau Panjang, Kelantan.

Tiada siapa yang tahu ketika beliau dicalonkan sebagai Ahli Parlimen (2008), anak bongsunya, terlantar sakit buah pinggang di hospital Kubang Kerian, Kelantan.

Penuh kesabaran dan bertawakal, di waktu siang kak Lah menghabiskan masa dengan berkempen. Malam pula berada di hospital menjaga anak kesayangannya.

Kini anak yang berusia tujuh tahun itu, masih terlantar di hospital. Namun, beliau tidak menjadikan alasan `anak sakit' untuk tidak melebarkan khidmat kepada rakyat dan perjuangan Islam.

Beliau menerima amanah sebagai wakil rakyat bukan sebagai alat untuk mendapatkan kemewahan atau kekayaan. Ini terbukti apabila beliau menginfakkan 80 peratus gajinya kepada rakyat.

Baginya, infak sebanyak itu pun masih tidak mencukupi untuk menampung keperluan rakyat Rantau Panjang.

Timbalan Ketua Muslimat Pusat merangkap Ketua Muslimat PAS Kelantan, menjadikan Syaidina Abu Bakar As-Sidiq yang menginfakan harta 100 peratus pada jalan Allah begitu juga Syadatina Khadijah menginfaqkan semua harta hingga saat kematiannya hanya untuk Allah sebagai idolanya.

"Amat sedikit jika dibandingkan 80 peratus yang kak Lah beri kepada rakyat. Cabaran kak Lah bagaimana untuk berkhidmat kepada rakyat sebaik mungkin. Di mana peruntukan kita dinafikan oleh kerajaan Pusat," luahnya sambil mengesat air mata.

Pertemuan selama satu jam 15 minit di Parlimen memperlihatkan kak Lah satu-satunya ahli Parlimen Muslimat yang tidak mementingkan diri dan keluarga.

Hartanya untuk rakyat dan jemaah, pernah baki gajinya tinggal RM20 namun beliau yakin dan percaya siapa membantu agama Allah, Allah akan meringankan segala kesulitannya.

Pengalaman menaiki kereta dengan tahap minyak `rezib' dengan wang RM1 dalam beg, beliau ditemani suami bertawakal pergi ke program sejauh 14 kilometer dari rumah.

"Alhamdulillah, kak Lah sampai. Apabila hendak balik hati rasa bimbang sebab tak ada duit nak isi minyak, semua ayat kak Lah baca, Alhamdulilah sampai ke rumah.

Beberapa minit ada orang nak pinjam kereta sebab isterinya hendak bersalin, kak Lah bagi dan lupa nak beritahu tiada minyak. Kak Lah risau takut mati tengah jalan.

Alhamdulillah, mereka selamat dan kereta dihantar tanpa minyak diisi. Kak Lah teringat mungkin bila kita ikhlas dalam perjuangan, Allah akan bantu kita," luahnya.

Menjadi Senator selama enam tahun dan ahli Parlimen tiga tahun, namun tiada sofa atau perabut di rumah berganti. Beliau jarang sekali membeli pakaian kecuali hari raya.

Sambil menitis air mata, beliau meluahkan pernah terlintas untuk membeli sebentuk cincin dan seutas rantai. Bagaimana pun, niat di hati dibatalkan apabila teringat keadaan rumah rakyatnya yang bocor, anak-anak rakyatnya tidak berpakaian baru, ada yang tidak cukup makan dan hidup serba kedaifan.

"Teringat semua, kak Lah tak jadi beli. Semua wang itu kak Lah fokus untuk rakyat. Memang orang perempuan perlu perhiasan, tetapi keperluan rakyat lebih utama," sekali lagi air matanya menitis.

Cabaran menjadi ahli Parlimen di Rantau Panjang bukan satu perkara mudah tambahan mempunyai tiga DUN yang luas. Penduduk 70 peratus terdiri daripada golongan petani dan penoreh getah yang miskin.

Selain menghadapi banjir beliau berhadapan dengan keselamatan sempadan yang mungkin wakil rakyat lelaki jarang berhadapan dengan keadaan itu.

"Musim tengkujuh sangat mencabar untuk kak Lah. Tahun 2009 lima kali berdepan dengan banjir tanpa peruntukan. Sekarang kak Lah sudah tempah plastik untuk bungkus barang-barang mangsa banjir. Itu pun tidak cukup RM3,000. Tahun lepas bantuan beras dan sardin hampir RM20,000, katanya.

Ketika banjir beliau lebih fokus kepada mangsa yang tidak pindah ke pusat pemindah banjir. Bantuan segera dihulurkan kepada mangsa yang terkepung dengan limpahan air.

Hasil duit sendiri dan sumbangan sahabat, beliau membeli sebuah bot khas untuk berdepan dengan banjir serta van jenazah bagi kemudahan rakyat di Parlimennya.

Dalam keterbatasan wang dan peruntukan, setiap tahun beliau tetap memberi sumbangan uniform percuma kepada 15 sekolah Tahfiz di kawasannya.

Ibu 11 orang anak itu berusaha menjalankan tugas dengan baik supaya tidak difitnah. Justeru, beliau berharap semua wakil rakyat dan bakal calon dapat memahami tugas sebenar wakil rakyat.

Katanya, wakil rakyat bukan sekadar berucap dalam Parlimen, tidak cukup menziarahi jenazah, orang sakit, orang susah tetapi lebih penting menguasai hati rakyat sehingga penampilan wakil rakyat itu disenangi seluruh rakyat.

Gelaran isteri dan ibu tidak menghalang beliau untuk mendekati golongan pemuda. Beliau kerap dijemput merasmikan pertandingan bola sepak dan futsal.

Dalam kesempatan itu, beliau menggunakan kebijaksanaan mengingatkan para belia supaya menutup aurat dan rajin ke masjid. Keakraban itu menyebabkan golongan muda amat rapat dengan beliau.

Kenderaan Toyota Hilux yang dipandu sendiri berulang dari Kuala Lumpur ke Rantau Panjang, diisi dengan bola dan sedikit keperluan rakyat.

Katanya, jika budak-budak muda hendak bola atau jaring (takraw atau badminton) boleh bagi terus. Kemesraan beliau dengan rakyat yang lahir daripada hati yang ikhlas menjadikan beliau amat rindu jika lama tidak berjumpa mereka.

Dalam kesibukan tugas, beliau tidak pernah melupakan tanggungjawab sebagai seorang anak dan cucu. Sehari sekurang-kurangnya lima minit mesti menjenguk ibu bapa di kampung.

Manakala setiap hujung minggu selepas solat isyak, beliau bersama anak-anak dan suami akan makan dan tidur di rumah ibu bapanya. Selepas solat subuh beliau akan berjumpa rakyat. Itulah rutin perjalanan kehidupan wakil rakyat Muslimat, Siti Zailah Mohd Yusof.

Sudah terbukti Muslimat mampu memikul tugas dan lebih berjaya dibanding lelaki jika diberi ruang dan peluang secukupnya. Justeru, Muslimat harus diletakkan di tempat sewajarnya, bagaimana Rasulullah mengikhtiraf pengorbanan Syadatina Khadijah dan Aisyah.

Muslimat bukan hanya menjadi alat untuk berkempen dalam pilihan raya. Apabila berkempen mencari muslimat tetapi hendak meletakkan calon, Muslimat diletakkan di pedalaman dan sukar menjamin kemenangan.

Siapa kata Muslimat tidak mampu menjadi pemimpin? Siapa sangka `Tangan yang menghayun buaian, akan mengggoncangkan dunia'...

Read more...

Tangan menghayun buaian akan menggegar dunia?


SAIDAH HAIRAN
Siapa sangka tangan yang menghayun buaian akan menggegarkan dunia suatu hari nanti.

Ini bukan iguan tetapi perlu diterjemahkan oleh seluruh wanita Islam khususnya Muslimat PAS yang baru selesai bermuktamar kali ke50.

Muktamar muslimat kali ini menampakkan kematangan dan kelainan jika dibandingkan dengan muktamar sebelum ini.

Tema Penggerak Kemenangan, Penyelamat Ummah bagaikan bertepatan dengan isu semasa yang berligar dalam kehidupan ummah.

Uniform hijau putih yang sinonim dengan baju anak-anak Pasti menarik minat wakil Hamas, Dr Abdul Muneer Said yang menjadi tetamu khas dalam Muktamar di Perdana Resort, Pengkalan Chepa, 10 Jun lalu.

Ketika diberi peluang berucap, beliau mengucapkan syabas kepada Muslimat kerana memilih warna hijau sebagai pakaian rasmi kerana ia merupakan syiar perjuangan dan warna rasmi Hamas.

Sudah tentu, ucapan syabas itu memberi sedikit kelegaan kepada Ketua Muslimat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh yang terpaksa mendengar kritikan sebelum itu, warna uniform yang sinonim dengan baju anak-anak Pasti.

Menurut Dr Abdul Muneer, Hamas merupakan satu parti yang digeruni dan menjadi musuh tetap Israel.

Israel menganggap Hamas sebagai jelmaan yang cukup berkesan dikalangan masyarakat Palestin. Hamas juga dianggap sebagai satu kumpulan yang membawa kekuatan kepada umat Islam Palestin dan dunia.

Sudah pasti, Muslimat PAS menyimpan niat untuk membantu perjuangan Hamas dengan membebaskan rakyat Palestin daripada terus dicengkam nafsu ganas Israel.

Tetapi bagaimana? Apakah PAS membenarkan Muslimat pergi ke bumi Gaza untuk membantu rakyat Palestin menghancurkan Israel?

Jika dibenarkan, bagaimana dengan persediaan ketenteraan, apakah pergi hanya untuk menyerah nyawa tanpa ada bekalan senjata canggih?

Al Quran mengajar umat-Nya memiliki kesatuan kerana dengannya datanglah kekuatan dan keberanian. Dengan kekuatan dan keberanian maka Yahudi akan lari dan lari ketakutan dan saat itu giliran umat Islam memburu mereka.

Doa juga merupakan senjata dan usaha membantu perjuangan rakyat Palestin.

Persoalannya, bagaimana Muslimat mahu membantu menghancurkan Israel jika antara mereka masih bermasam muka.

Walaupun bersalaman dan berpelukan namun jauh di sudut hati mereka masih tersimpan perasaan benci dan dendam.

Ini bukan tuduhan tetapi `sekilas ikan di air boleh diagak jantan ke betina'...

Atas kebencian kerakusan dan kebiadapan tentera Israel terhadap rakyat Palestin dan anggota misi kemanusiaan ke Gaza, Muktamar Muslimat sebulat suara meluluskan usul mengecam Israel.

Dewan Perdana Resort yang memuatkan 636 perwakilan bergema dengan laungan takbir, Allah hu Akbar! jahanam Yahudi! jahanam Israel! tentera Muhamad sudah datang! selamatkan Gaza!!! yang diketuai AJK DMPP, Aiman Athirah Al-Jundy.

Sejurus kemudian, exco DMPP diketuai Nuridah keluar dewan membakar bendera Israel dan sekutunya Amerika Syarikat. Inilah kelainan yang dilakukan dalam Muktamar DMPP sesuai dengan usianya 50 tahun.

Sesuai dengan kematangan usia ini perlu ada kemantapan fikiran serta penyatuan hati. Penyatuan hati untuk mengejar syahid bukan berlumba-lumba memancung kewibawaan masing-masing.

Muslimat mengidamkan syahid. Kisah perjuangan Sumayyah binti Khubbath wanita beriman pertama yang gugur syahid sering dijadikan contoh dalam perjuangan.

Sumayyah menjalani kehidupan dengan pelbagai ujian dan cubaan dari ujian kecil hingga terbesar. Kisah beliau mempengaruhi kehidupan muslimat untuk mengekori jejak langkahnya.

Namun, apakah Muslimat sudah bersedia untuk ke arah syahid? Syahid memang mudah diucap tetapi terlalu sukar untuk dilaksanakan. Serupa juga dengan mengucapkan ikhlas...tetapi hanya Allah saja yang mengetahui keikhlasan hati kita berjuang dalam Islam.

Apakah Muslimat berjuang selama ini hanya dibulatkan hati untuk Allah atau berjuang untuk kedudukan, kuasa dan nama?

Demonstrasi membantah keganasan Israel terhadap misi kemanusiaan bantuan ke Gaza dan rakyat Palestin telah dilakukan 4 Jun lalu. Memo telah diserahkan kepada wakil kedutaan Amerika Syarikat oleh pimpinan Pakatan Rakyat PAS, DAP dan KeADILan.

Dalam demo tersebut, Nuridah ditemani Setiausahanya, Kartini Ahmad serta AJKnya, Wan Hasrina Wan Hassan gagah berjalan sejauh enam kilometer dari masjid kampung Baru menuju kedutaan Amerika Syarikat.

Mereka juga mampu merempuh dua sekatan Polis Simpanan Persekutuan (FRU) yang berada 100 dan 50 meter daripada bangunan kedutaan Amerika Syarikat.

Mereka merupakan pimpinan pertama yang mendahului demonstrasi kerana pimpinan Muslimin menaiki toyota hilux dari hadapan bangunan KLCC menuju ke bangunaan kedutaan.

Inilah kehebatan Muslimat sanggup merempuh dan menghadapi apa saja halangan. Berjalan tanpa mengira penat, panas dan letih. Apa yang mereka ingat tujuan mesti sampai untuk menyatakan bantahan terhadap Israel dan sekutu Amerika Syarikat.

Mungkin ini satu permulaan bagi Muslimat di bawah kepimpinannya untuk menerajui demonstrasi bagi membuktikan; Muslimat boleh, yakin dan mampu menuju SYAHID!.

Read more...

Setelah saya tiada....

>> Wednesday, June 23, 2010

Perginya sebutir bintang dalam PAS bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Hasan Shukri.

Adat manusia ketika masih hidup ramai yang tidak menghargai kehadirannya. Apabila nyawa sudah tiada, barulah ramai yang menyedarai betapa besarnya jasa beliau.

Almarhum ketika menerima tokoh Yusof Rawa dalam Muktamar Dewan Pemuda PAS Selangor.

Read more...

Warna rasmi Hamas menyerikan Muktamar DMPP

>> Tuesday, June 22, 2010

SAIDAH HAIRAN

PENGKALAN CHEPA: Warna hijau muda dan putih menghiasi Muktamar Dewan Muslimat PAS kali ke50 ditambah dengan ketrampilan 636 perwakilan yang mengenakan seragam baju hijau muda dan tudung putih.
Hijau muda dan putih yang menghiasi dewan Muktamar itu sesuai dengan tema `Muslimat Penggerak Kemenangan Penyelamat Ummah' yang perlu mendepani pelbagai isu bagi menjamin kesejahteraan rakyat.

Kesungguhan Muslimat mendepani cabaran itu diterjemahkan ketika mengalunkan lagu Negaraku dan lagu rasmi PAS dengan penuh semangat.

Antara tetamu kehormat yang hadir isteri Mursyidul Am PAS, Datin Bentara Setia Sabariah Tuan Ishak; isteri Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datin Zabidah Abd Rahman; exco KeADILan Pusat, Rozaini Mohd Rosli serta mantan calon PAS negeri Johor, Kamuta Rahman.

Manakala pemerhati Muktamar AJK PAS Pusat, Ustaz Ghani Abd Rahman; Ustaz Idris Ahmad dan Anuar Tahir.

Tayangan multimedia saf kepimpinan Dewan Muslimat PAS Pusat yang diterajui daripada awal Sharifah Rahmah; Salmah Sheikh Hussin; Sakinah Junid; Wan Asma' Wan Abdul Kadir; Jamilah Ibrahim; Fatimah @Zainah Ibrahim; Khaltom Osman; Azizah Khatib Mat dan Nuridah Mohd Salleh.
Selain itu tayangan multimedia turut mempaparkan aktiviti Muslimat seluruh negara.

Acara potong pulut dilakukan sebagai simbolik Muktamar Dewan Muslimat PAS Pusat selama 50 tahun.

Ustazah Nuridah memotong pulut itu diiringi TImbalannya, Siti Zailah Mohd Yusof; Naib, Mumtaz Mohd Nawi; Setiausaha, Kartini Ahmad; Bendahari, Wan Ubaidah Wan Omar dan Ketua Penerangan, Salbiah Abd Wahab.
Perwakilan turut mendapat bunga pulut berwarna putih dan hijau serta payung berwarna hijau dengan tulisan Dewan Muslimat PAS Pusat.

Perwakilan dan pemerhati turut dihidangkan dengan tayangan montaj sempena pelancaran institusi Akademi Pengajian Saidatina Aisyah (APSA).

Kutipan dana turut dilancarkan oleh Nuridah diiringi Pengarah APSA, Wan Hasrina Wan Hassan dengan
iringan lagu `Intifadah' oleh Rabbani.

Muktamar Muslimat PAS turut menganugerahkan Tokoh Muslimat kepada Allahyarham Ustazah Khaltom Osman yang meninggal dunia pada usia 61 tahun di hospital Universiti Sains Malaysia kerana serangan `massive stroke'.

Suasana dewan menjadi hibu dan sayu apabila montaj keterlibatan dan aktiviti Allahyarham Ustazah Khaltom ditayangkan dengan iringan lagu `Kau Sahabat Kau Teman' dendangan kumpulan nasyid Hijaz.

Allahyarhamah antara aktivis PAS yang paling cergas dan sentiasa istiqamah dengan perjuangan.

Allahyarham pernah menjadi Ketua Muslimat PAS negeri Kelantan, Kawasan Tumpat dan Pasir Puteh.

Allahyarham turut diikhtiraf sebagai Ahli Dewan Negara yang membawa gelaran Senator pada tahun 1991 hingga 1997.

Di saat akhir Allahyarham diamanahkan sebagai Ketua Halaqat Dun Selinsing. Walaupun jasadnya bersemadi namun istiqamah dalam perjuangan diteruskan oleh anak-anak didik Allahyarham.

Read more...

Usul lantik Pesuruhjaya serah kawasan ditolak

PENGKALAN CHEPA: Usul pelantikan Pesuruhjaya PAS negeri-negeri mengambil kira calon yang dicadangkan oleh PAS Kawasan-kawasan untuk menjadi Pesuruhjaya PAS setiap negeri ditolak dengan suara majoriti.
Usul tersebut dibentang oleh Dewan Muslimat PAS Kawasan Subang oleh perwakilannya, Rohaya
Perwakilan dari Pahang, Salamiah Mohd Noor membantah dan menolak usul tersebut.
Ini kerana katanya, pimpinan dan ahli PAS perlu meletakkan kepercayaan dan keyakinan penuh terhadap Presiden.
Beliau kurang setuju apabila usul tersebut menyebut dengan melantik daripada kalangan yang dicalonkan PAS Kawasan ia membuka ruang demokrasi.
"Saya menafikan kerana menjadi satu tugas bagi Pesuruhjaya negeri-negeri bahawa beliau boleh melantik Timbalan Pesuruhjaya dan pelantikan itu boleh dibincangkan di peringkat Kawasan," katanya.
Dewan Muslimat PAS Langkawi (Kedah) dan Bukit Ketil (Perak) turut menolak usul tersebut kerana Pesuruhjaya yang dipilih oleh Presiden tidak menimbulkan sebarang masalah.
Sementara itu usul Dewan Muslimat PAS Kawasan Taiping supaya DMPP mewujudkan pusat penjagaan anak-anak (nurseri) di semua peringkat negeri dan kawasan diurus sepenuhnya oleh Dewan Muslimat, disokong sebulat suara.

Read more...

Muslimat PAS hebat kutuk IsraelSAIDAH HAIRAN
PUTIK: Usul Dewan Muslimat PAS Pusat mengutuk keras tindakan biadap tentera komando Israel melakukan serangan ganas ke atas misi kemanusiaan ke Gaza disokong sebulat suara setelah dibahas.

Aiman Athirah Al Jundi mewakili Dewan Muslimat PAS Pusat menegaskan serangan keatas kapal induk Mavi Marmara yang telah mengakibatkan 10 sukarelawan terbunuh manakala 12 orang sukarelawan Malaysia dalam kapal Mavi Marmara ditawan.
Dewan Muslimat PAS Pusat berdiri teguh dan menyokong penuh di belakang wanita Palestin dan keluarga mereka dalam menegakkan keadilan yang telah dceroboh oleh zionis Israel.
Katanya, Muslimat PAS Pusat bersiap sedia membantu wanita Palestin daripada semua aspek termasuk menghantar sukarelawan muslimat ke Gaza.
Ketika sesi perbahasan beliau berharap PAS dan Pakatan Rakyat menjuarai usaha penghantaran misi bantuan kemanusiaan ke Gaza bersama negara-negara lain dengan mesasarkan 1000 armada misi bantuan.
Dewan Muslimat mendesak kerajaan BN meaksanakan ketetapan dalam usul yang dibentangkan di Parlimen pada 7 Jun, mendesak kerajaan Malaysia mengiktiraf kemenangan Hamas sebagai kerajaan dan wakil yang sah.
Beliau menggesa rakyat Malaysia supaya melakukan boikot barangan Israel sebagai usaha melumpuhkan ekonomi negara Israel.
Usul tersebut disokong oleh Ustaz Ridzuan Abu Bakar, PAS Kuala Kedah supaya mengambil tindakan segera tanpa melupakan masjidil Aqsa amat rapat dengan peristiwa israk mikraj.
Penglibatan Umno-BN dalam menghirup darah rakyat Palestin tidak boleh dilupakan, tegasnya.
Khalid Samad Shah Alam (Selangor) sebelum berlaku serangan kapal Marvi Marmara kerajaan Malaysia sedang berusaha membuat satu perubahan melantik Apco Worlidwide sebagai penasihat hubungan awam mereka.
Apabila isu Apco ditimbulkan dalam parlimen katanya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Nazri Abd Aziz menyatakan tidak salah Malaysia berbaik dengan Amerika Syarikat.
"Nazri berkata kenapa Malaysia hendak bertegang leher dengan Amerika Syarikat berapa banyak negara umat
Islam berbaik dengan Amerika, kenapa tidak Malaysia," katanya.
Beliau berkata, kerajaan Malaysia cuba membuat anjakan pendirian Malaysia yang ingin mendampingi Amerika Syarikat dengan membayar pakar runding Yahudi Apcp dengan kemuncak pertemuan Perdana
Menteri, Dato' Seri Najib Razak bersama Presiden Amerika, Obama selama 45 minit.
Katanya, peristiwa Marvi Marmara dan wira Malaysia merupakan bantuan Allah bukan sekadar untuk Palestin tetapi memaksa Najib memikir kembali dasar mereka untuk berdamping dengan Amerika.
Sehubungan itu, tegas beliau Najib memerlukan masa 12 jam untuk mengeluarkan kenyataan kerana mereka sudah ada cara hendak berbaik dengan Amerika tetapi serangan keatas kapal Marvi Marmara berlaku.
Wakil Pemuda PAS Pusat, Ustaz Riduan Mohd Noor dan wakil Dewan Ulama PAS Pusat, Syed Mohd Abdul Kadir Al-Joofre turut menyokong usul daripada DMPP.

Read more...

Ulama jamin turun demo judi bola


SAIDAH HAIRAN
PUTIK: Dewan sidang Muktamar menerima usul memansuhkan judi sukan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat melalui wakilnya, Ahmad Fadhil Shaari dengan sokongan sebulat suara.
Dalam usul tersebut beliau menegaskan kerajaan BN telah meluluskan judi sukan maka PAS harus menentang langkah kerajaan BN memperkenalkan judi sukan dan lebih malang diumumkan oleh Timbalan Menteri Kewangan.
Katanya, Dewan Pemuda PAS Pusat telah menggerakkan himpunan di beberapa negeri sebagai tanda bantahan.
Sehubungan itu Muktamar 56 Dewan Pemuda PAS Pusat mendesak pihak kerajaan Malaysia memansuhkan judi sukan dengan mengetatkan penguatkuasaan terhadap undang-undang judi dengan mendidik rakyat membenci judi.
Pemuda PAS Pusat juga mendesak PAS Pusat memobilasi semua rakyat turun ke himpunan 100,000 rakyat pada 3 Julai di Kuala Lumpur bagi menyerahkan memorandum kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung.
"Kita hargai komitmen dewan Ulama yang memberi jaminan akan turun pada demonstrasi pada 3 Julai nanti," katanya.
Usul tersebut disokong oleh perwakilan Jerlun, Abdul Rahim Jusoh menegaskan walaupun telah diluluskan oleh kerajaan BN namun jika ada desakan kuat daripada PAS insyAllah Umno akan batalkan kelulusan itu.
Ini kerana katanya Umno hanya faham bahasa demonstrasi dan bahasa undi sebab itu demonstrasi perlu dihadiri seluruh rakyat.
"Ulama sudah memberi jaminan untuk turun dan diharap Muslimat turut menghadiri demo manakala pimpinan atasan jika tidak turun akan diturunkan pada tahun hadapan," tegasnya.
Beliau yakin isu judi itu memberi ruang kepada PAS untuk meraih sokongan daripada orang Melayu dimana Ulama juga boleh menggunakan surau dan masjid untuk menerangkan isu tersebut.
Usul tersebut turut disokong oleh perwakilan Tebrau (Johor), Shamsul Bakri dengan mengatakan gerakan rakyat membantah judi telah diwujudkan di peringkat Dewan Pemuda PAS Pusat bersama sebahagian besar NGO.
Beliau berkata, PAS Tebrau mengharapkan bantahan judi sukan itu akan digerakkan secara berterusan dan bukan saja menentang judi bola tetapi judi kuda dan sebagainya.
Ini bagi menandakan kata beliau, bantahan yang dilakukan oleh PAS itu bukan gimik politik sebaliknya tanggugjawab besar terhadap perjuangan Islam.
Dalam sokongan usul tersebut beliau mengajak perwakilan melaungkan `Mansuh...mansuh..hancur...hancur Umno...takbir'.

Read more...

Umno akan lelong isu PAS tukar nama


SAIDAH HAIRAN
Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa yakin isu PAS perlu tukar nama dengan dakwaan PAS sudah menggadai prinsip serta hilang hala tuju akan dibesarkan sehingga pilihan raya umum akan datang oleh Umno kepada masyarakat Melayu seluruh negara.
Beliau berkata demikian ketika mengulas tajuk akhbar `PAS perlu tukar nama' yang ditafsirkan musuh politik bahawa PAS akan menjual prinsip hanya kerana membenarkan orang bukan Islam bertanding dalam pilihan raya menggunakan lambang PAS.
Menurut beliau, dasar perjuangan Islam bukan hanya satu kaum sahaja kerana jika dikhaskan satu kaum sudah tentu orang Arab yang layak memiliki Islam.
"Uslub dakwah kita ini amat dibimbangi oleh musuh politik dan mereka akan turun ke padang untuk mengelirukan pemikiran orang Melayu," tegasnya.
Beliau berharap ahli dan pimpinan PAS mempunyai tugas untuk menentang arus itu dengan membuat penjelasan sehingga sampai ke medan pertempuran iaitu pilihan raya umum akan datang.
Berhubung dengan isu antarabangsa katanya, PAS telah dijemput oleh negara Timur Tengah melalui organisasinya yang dipengerusikan Yusof Qardawi untuk menjadi orang tengah dalam krisis yang dihadapi Yaman.
Katanya, PAS diberi peranan untuk berjumpa dengan golongan Yaman dan penghormatan itu diberikan kepada Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang untuk menjadi orang tengah.
"Ini cukup hebat dan PAS telah memainkan peranan yang cukup besar, Presiden sentiasa diajak untuk berbincang dalam hal-hal isu antarabangsa, Presiden juga dijemput ke Australia dan Morroco," katanya.
Beliau yakin pengikhtirafan itu disebabkan peranan PAS telah dilihat sebagai satu peranan efektif dan cukup dihormati oleh gerakan Islam antarabangsa.
Dalam pertemuan dengan pimpinan gerakan Islam Timur Tengah mereka ingin belajar daripada pengalaman yang diperolehi PAS yang bergerak maju dalam masyarakat yang hanya 50 peratus muslim.
Katanya, PAS merupakan parti yang berwajah Islam mempunyai ahli muslim dan badan yang menyokong pula terdiri daripada orang bukan Islam tetapi dapat bergerak dan berkembang sehingga sampai ke tahap menjadi perhatian gerakan Islam antarabangsa.
Beliau memaklumkan rakyat Palestin dan Gaza mengharapkan PAS dapat menghantar bantuan dengan membawa bendera PAS dalam misi bantuan kemanusiaan ke Gaza dan Palestin.
Dalam sesi penggulungan itu beliau mencabar Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddun Yassin berdebat mengenai isu judi dengan memberi penjelasan sebenar supaya rakyat tidak terus diheret dengan dosa.

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP