>> Wednesday, September 28, 2011


Permukiman dan konvensyen BN bukti mereka terdesak

SAIDAH HAIRAN

KUALA LUMPUR: PAS Selangor yakin kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa rakyat Selangor tertekan di bawah Pakatan Rakyat membuktikan bahawa Umno-BN sebenarnya terdesak untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat dalam PRU ke13.

Menurut Setiausahanya, Mohamad Khairuddin Othman berkata, Umno-BN amat tertekan dengan tindakan Pakatan Rakyat yang berjaya melaksanakan sebahagian daripada manifesto pilihan raya 2008.

Beliau menegaskan, apa sahaja program yang dilakukan Pakatan Rakyat disambut baik oleh rakyat berbilang bangsa.

"Kita hendak sebut apabila Umno-BN mengadakan Permukiman di Kuala Selangor, rakyat tak sambut malah ada wakil rakyat Umno memboikot permukiman itu," tegasnya.

Beliau yang juga Penyelia DUN Paya Jaras mengingatkan Muhyiddin jangan pandai-pandai hendak mengatakan rakyat Selangor tertekan di bawah Pakatan Rakyat.

Sedangkan tambah beliau, Muhyiddin perlu melihat kelemahan sendiri apa yang berlaku kepada rakyat Johor.

Katanya, Selangor baru tiga tahun ditadbir Pakatan Rakyat berbanding BN selama 51 tahun.

Walaupun tambah beliau baru tiga tahun mentadbir Selangor, kerajaan negeri telah memperuntukkan RM500 juta untuk bil air dan tidak termasuk program Memasyarakatkan Ekonomi Selangor (MES).

Sehubungan itu tegas beliau, rakyat tidak akan percaya dengan fitnah Umno sebab mereka melihat sendiri bagaimana pimpinan Pakatan Rakyat bekerja keras menjaga kebajikan rakyat.

"Undi Melayu, Cina dan India bertambah sebab itu Umno-BN mengadakan Permukiman dan konvensyen di Selangor," tegasnya.

Beliau berkata, PAS Selangor tidak gentar dengan apa sahaja strategi jahat dilakukan BN kerana PAS akan mempertahankan kemenangan dengan majoriti lebih besar.

Read more...

wajah siapakah ini...

Read more...

1.3 juta untuk PPASRM1.3 juta menaik taraf Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor

SHAH ALAM: Penyerahan cek sebanyak RM1.3 juta daripada Kumpulan Perangsang Selangor Berhad kepada Penasihat Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Dr Halimah Ali merupakan kemuncak sambutan Aidil Fitri Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS).

Cek tersebut disampaikan oleh Pengerusi Kumpulan Perangsang Selangor, Raja Idris Raja Kamarudin yang begitu prihatin mahu menjadikan rakyat Selangor berilmu.

Dr Halimah yang juga exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pemodalan Insan berkata, peruntukkan sebanyak RM1.3 juta itu untuk menaik taraf lapan bangunan perpustakaan di seluruh Selangor.

Katanya, RM100,000 untuk koleksi buku dan selainnya untuk menaik taraf kemudahan awam kerana perpustakaan merupakan kemudahan awam terpenting untuk pembangunan rakyat.

"Kita hendak bangunan perpustakaan di daerah yang sudah usang itu dibaiki semula dan tempat yang tiada perpustakaan perlu dibina," katanya.

Pengerusi PPAS, Mastura Mohamad pula bersyukur dengan komitmen kakitangan PPAS yang berkerjasama untuk menaik taraf perpustakaan di Shah Alam dan seluruh Selangor.

Katanya, PPAS yang canggih merupakan hasrat Tuanku Sultan Selangor yang menekankan supaya rakyat Baginda berilmu.

Beliau berkata, ini kerana hanya dengan ilmu boleh menjadikan rakyat maju spritul kuat seterusnya negeri Selangor bertambah makmur.

"Selama 40 tahun perpustakaan mengadakan jamuan Aidil Fitri, baru tahun ini jamuan ini dibuka kepada orang ramai," katanya.

Pelbagai kaum hadir ke jamuan Aidil Fitri PPAS menunjukkan simbol perpaduan rakyat di bawah kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Turut hadir Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmod; Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi; AJK DMPP, Dr Asiah Ali; Timbalan Setiausaha PAS Pusat, Ahmad Shabky dan Pengerusi Paksi, Dinsman.

Pengunjung dihidangkan dengan pelbagai makanan antaranya, kambing panggang; nasi arab; satay; murtabak; nasi dagang; cendol; tapai.

Read more...

>> Sunday, September 25, 2011


Pendekatan `cool' golongan muda, BN sudah terlambat

Oleh: SAIDAH HAIRAN

KLANG: Pimpinan Pakatan Rakyat Selangor yakin strategi yang bakal dilakukan BN untuk merampas Selangor hanya retorik serupa dilakukan oleh mana-mana parti yang lemah untuk menarik sokongan rakyat.

Pendekatan `cool' kepada golongan muda serta gesaan Presiden BN, Dato' Seri Najib Tun Razak supaya semua parti komponennya menumpukan sokongan golongan muda hanya usaha untuk memesongkan perspektif rakyat terhadap semua perkara buruk yang dilakukan BN.

Natijahnya, BN merupakan parti yang sudah lemah dan terpaksa melakukan pelbagai retorik untuk menarik sokongan undi rakyat.

Sehubungan itu, Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata, PAS tidak gentar dengan apa sahaja pengumumn yang dibuat oleh Umno-BN kerana rakyat Selangor yakin dengan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.

Katanya, walaupun ada dakwaan mengatakan lebih 5000 masyarakat India menyokong BN namun kesahihan perkara itu boleh dipertikaikan kerana ia mungkin hanya gimik sahaja.

"Kita tahu PRU sudah hampir jadi macam-macam perkara timbul. Kita tidak kisah BN hendak buat apa sebab PAS tidak pernah gentar. Saya yakin rakyat bukan hidup di zaman 50 tahun lalu tapi mereka sudah celik maklumat," tegasnya.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pemodalan Insan, Dr Halimah Ali menegaskan, pimpinan Pakatan Rakyat benar-benar membantu rakyat bukan hanya cakap orang politik sahaja.

Katanya, rakyat Selangor semakin celik dan merasai sendiri mereka mendapat bantuan sehingga boleh mengubah kualiti kehidupan mereka.

"Kita telah melaksanakan perancangan yang berpaksikan kebajikan rakyat. Kita mengambil kira seluruh golongan rakyat. Pertamanya lahir sahaja bayi kita sediakan Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas)," jelasnya.

Begitu juga kata beliau dengan skim usia emas, walaupun pada awalnya rakyat meragui tetapi setelah tiga tahun lebih Pakatan Rakyat memerintah, mereka terus yakin dengan kerajaan Pakatan Rakyat.
Sementara itu, exco kanan (DAP), Teresa Kok yakin sokongan rakyat terhadap kerajaan Pakatan Rakyat semakin bertambah daripada semua golongan.

Jika Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Dato' Noh Omar mahu mengubah manifesto baru untuk merampas Selangor katanya, Pakatan Rakyat mahu melihat apa kandungan manifesto tersebut.

Ini kerana kerajaan Pakatan Rakyat sudah melaksanakan dasar yang telus dan berbentuk kebajikan untuk rakyat dengan berkongsi sumber ekonomi kepada rakyat.

"Kita mahu melihat dan menunggu apa tawaran BN kepada rakyat Selangor dalam PRU akan datang," tegasnya ketika ditemui di majlis Hari Raya DUN Selat Kelang.

Sementara itu, Adun Seri Muda, Suhaimi Shafie yakin apa yang dilakukan BN tidak lebih sebagai usaha untuk memesongkan perpektif rakyat terhadap perbuatan buruk yang dilakukan oleh Umno-BN selama ini.

Umpamanya kata beliau dengan membuat kejutan seperti mansuhkan ISA dan trend seperti itu akan berterusan sehingga pilihan raya umum nanti.

Beliau yakin gesaan Najib supaya jentera BN menarik golongan muda dengan pendekatan `cool' sudah terlambat berbanding dengan pendekatan santai yang digunakan PKR selama ini.

Katanya, Umno tidak dilihat begitu bahkan di kalangan pimpinan Pemuda merupakan golongan yang sukar didekati, jarak pemisah begitu nyata sehingga tidak disenangi oleh anak-anak muda.

Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmood yakin sokongan masyarakat India terhadap Pakatan Rakyat masih kekal terutama di kawasannya walaupun MIC cuba mengaktifkan tetapi tidak mendapat sambutan.

Bagaimanapun katanya, perkara itu tidak boleh dinafikan dan jentera PAS dan Pakatan Rakyat perlu bekerja kuat untuk mengekalkan kemenangan dalam PRU nanti.

"Saya yakin tidak ramai sebenarnya masyarakat India yang menyokong BN, sebab kita tahu apa yang berlaku sama ada betul atau sebaliknya," kata beliau.

Beliau mengingatkan seluruh jentera PAS supaya jangan lalai dengan dakwaan mengatakan 7000 masyarakat India menyokong BN tetapi ia merupakan satu peringatan untuk terus berkerja kuat.

Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus tidak melihat isi kandungan yang jelas dalam ucapan Najib untuk menatijahkan perancangan mereka bagi merampas Selangor.

Walaupun kata beliau, mereka mengatakan akan berusaha bersungguh-sungguh atas kesedaran mereka, tetapi tiada satu perubahan yang dibawa di Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat selama ini katanya banyak memberi manfaat kepada rakyat hanya tidak diwar-warkan oleh media massa.

Begitu juga dengan kesedaran masyarakat India khususnya di Pulau Carey walaupun dihasut oleh BN namun mereka masih yakin dengan Pakatan rakyat, tegasnya.

"Apapun kita mesti berjaga-jaga sebab segala kemungkinan boleh berlaku, gerak kerja mendekati pengundi mesti diteruskan," tegasnya.

Read more...


RM1.1 bilion bukti Pakatan Rakyat serius jaga kebajikan rakyat

SAIDAH HAIRAN

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor perlu membuat tawaran terkini kepada rakyatnya terutama mereka yang berada di atas landasan `atas pagar'. Golongan ini amat penting dikuasai bagi menjamin kemenangan lebih besar dalam Pilihan Raya Umum yang dijangka tahun ini.

Dalam tempoh tiga tahun lima bulan memerintah, Pakatan Rakyat berjaya menambah simpanan tunai kerajaan negeri sebanyak RM1.1 bilion. Kejayaan itu merupakan rekod kewangan paling baik dalam tempoh 28 tahun.

Walaupun pimpinan Pakatan Rakyat terus diserang, difitnah dengan pelbagai tuduhan namun komitmen pimpinan PAS, DAP dan KeADILan terus berjuang membela kebajikan rakyat.

Kejayaan itu membuktikan bahawa pimpinan Pakatan Rakyat menjalankan tanggungjawab dengan cekap, telus dan amanah. Sehingga mereka berjaya memberi pulangan yang baik kepada rakyat.

Dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) terus dilaksanakan dan bukan sekadar gimik politik.

Tawaran terkini kerajaan Selangor di bawah exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pemodalan Insan, Dr Halimah Ali cuba menyelesaikan masalah siswazah menganggur.

Kerajaan negeri mesasarkan 1,500 siswazah yang menganggur untuk diberi kemahiran dalam jangka masa pendek iaitu seminggu, dua minggu dan empat minggu.

Menurut Dr Halimah, kerajaan negeri akan bekerjasama dengan anak syarikat (GST) iaitu Kumpulan Perangsang Berhad untuk memberi kursus di bidang kemahiran tinggi kepada 1,500 siswazah.

"Mungkin siswazah yang mahu menjadi usahawan tetapi mereka tidak mendapat gambaran sebenar, bagaimana hendak menjadi usahawan berjaya," katanya.

Justeru, kerajaan negeri akan memberi latihan dengan menyediakan mentor untuk mereka bukan sahaja mereka boleh mencari modal tetapi tahu menguruskan perniagaan hingga berjaya.

Dalam politik segalanya berkemungkinan. Politik merupakan permainan nombor atau angka. Jika BN menang walaupun dengan majoriti satu angka itu sudah boleh menguasai negeri.

Hati rakyat perlu dipujuk dan ditawan. Sokongan mereka amat diperlukan. Dengan kerakusan dan kekejaman BN khususnya Umno memfitnah pimpinan Pakatan Rakyat, sebenarnya ia memberi `kredit' kepada Pakatan Rakyat.

Rakyat Selangor semakin bijak menilai mana yang baik dan buruk. Kebanyakan mereka juga sudah celek maklumat. Perubahan itu ketara terutama mereka yang tinggal di kawasan bandar dan pinggir bandar.

Sokongan kaum Cina dilihat semakin meningkat begitu juga dengan kaum India. Manakala Melayu terutama warga emas kebanyakan masih taksub dengan BN.

Pakatan Rakyat mesti bekerja keras mendekati masyarakat terutama golongan `atas pagar'. Pimpinan mesti bersedia menemui mereka pada bila-bila masa. Sudah terlewat jika pimpinan hanya turun menemui mereka pada hari berkempen.

Satu keunikan Pakatan Rakyat apabila dapat membuat program `Jom Shopping' bersama warga emas pelbagai bangsa. Usaha Pakatan Rakyat untuk mengubah fikiran warga emas supaya berminat dengan Pakatan Rakyat boleh dibanggakan. Mereka diberi kupon pembelian berjumlah RM100 setiap seorang dan dibawa berbelanja di pasaraya setiap DUN seluruh Selangor.

Kerajaan Selangor di bawah Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambil insiatif itu ekoran rasa tidak puashati warga emas dengan Skim Mesra Usia Emas (SMUE). SMUE yang berjumlah RM2,500 hanya diberikan kepada waris setelah mereka meninggal dunia.

Sementara itu, pelancaran agenda Selangorku, Pelan dan Visi untuk tiga tahun menunjukkan komitmen serius kerajaan negeri dalam memacu Selangor sebagai negeri idaman dan contoh di Malaysia.

Pelancaran ini merupakan pelan tindakan dan visi dari tahun 2011 hingga 2013. Rancangan itu mengutamakan pilihan raya tempatan, perumahan, keselamatan, gaji minima dan infrastruktur.

Bagi membela golongan berpendapatan rendah GLC akan melaksanakan gaji minima RM1,500 berkuatkuasa 1 Januari 2011.

Amat malang jika rakyat Selangor tidak menyedari nikmat dan manfaat berada di bawah kerajaan Pakatan Rakyat.

Manakala Pakatan Rakyat pula apakah rela mengembalikan kekayaan Selangor kepada pentadbiran yang korup?

Sehubungan itu, Pakatan Rakyat mesti memandang serius permukiman yang disertai 240 wakil rakyat BN di Kuala Selangor selama tiga hari dalam usaha untuk merampas negeri `lubuk emas' itu.

Seramai 150 orang Adun melibatkan 45 daripada 56 kawasan DUN Selangor. Mereka mesasarakan 891 peti undi untuk dirampas semula pada Pilihan Raya Umum yang diramalkan akhir tahun ini.

Adun angkat turut dilaksanakan di semua peti undi bagi mendapatkan laporan benar sokongan rakyat terhadap mereka selama ini.

Cukuplah kekayaan Selangor dirompok oleh pimpinan BN sebelum ini.

Read more...

>> Tuesday, September 20, 2011


Pendekatan `cool' golongan muda, BN sudah terlambat

Oleh: SAIDAH HAIRAN

KLANG: Pimpinan Pakatan Rakyat Selangor yakin strategi yang bakal dilakukan BN untuk merampas Selangor hanya retorik serupa dilakukan oleh mana-mana parti yang lemah untuk menarik sokongan rakyat.

Pendekatan `cool' kepada golongan muda serta gesaan Presiden BN, Dato' Seri Najib Tun Razak supaya semua parti komponennya menumpukan sokongan golongan muda hanya usaha untuk memesongkan perspektif rakyat terhadap semua perkara buruk yang dilakukan BN.

Natijahnya, BN merupakan parti yang sudah lemah dan terpaksa melakukan pelbagai retorik untuk menarik sokongan undi rakyat.

Sehubungan itu, Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata, PAS tidak gentar dengan apa sahaja pengumumn yang dibuat oleh Umno-BN kerana rakyat Selangor yakin dengan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.

Katanya, walaupun ada dakwaan mengatakan lebih 5000 masyarakat India menyokong BN namun kesahihan perkara itu boleh dipertikaikan kerana ia mungkin hanya gimik sahaja.

"Kita tahu PRU sudah hampir jadi macam-macam perkara timbul. Kita tidak kisah BN hendak buat apa sebab PAS tidak pernah gentar. Saya yakin rakyat bukan hidup di zaman 50 tahun lalu tapi mereka sudah celik maklumat," tegasnya.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pemodalan Insan, Dr Halimah Ali menegaskan, pimpinan Pakatan Rakyat benar-benar membantu rakyat bukan hanya cakap orang politik sahaja.

Katanya, rakyat Selangor semakin celik dan merasai sendiri mereka mendapat bantuan sehingga boleh mengubah kualiti kehidupan mereka.

"Kita telah melaksanakan perancangan yang berpaksikan kebajikan rakyat. Kita mengambil kira seluruh golongan rakyat. Pertamanya lahir sahaja bayi kita sediakan Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas)," jelasnya.

Begitu juga kata beliau dengan skim usia emas, walaupun pada awalnya rakyat meragui tetapi setelah tiga tahun lebih Pakatan Rakyat memerintah, mereka terus yakin dengan kerajaan Pakatan Rakyat.
Sementara itu, exco kanan (DAP), Teresa Kok yakin sokongan rakyat terhadap kerajaan Pakatan Rakyat semakin bertambah daripada semua golongan.

Jika Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Dato' Noh Omar mahu mengubah manifesto baru untuk merampas Selangor katanya, Pakatan Rakyat mahu melihat apa kandungan manifesto tersebut.

Ini kerana kerajaan Pakatan Rakyat sudah melaksanakan dasar yang telus dan berbentuk kebajikan untuk rakyat dengan berkongsi sumber ekonomi kepada rakyat.

"Kita mahu melihat dan menunggu apa tawaran BN kepada rakyat Selangor dalam PRU akan datang," tegasnya ketika ditemui di majlis Hari Raya DUN Selat Kelang.

Sementara itu, Adun Seri Muda, Suhaimi Shafie yakin apa yang dilakukan BN tidak lebih sebagai usaha untuk memesongkan perpektif rakyat terhadap perbuatan buruk yang dilakukan oleh Umno-BN selama ini.

Umpamanya kata beliau dengan membuat kejutan seperti mansuhkan ISA dan trend seperti itu akan berterusan sehingga pilihan raya umum nanti.

Beliau yakin gesaan Najib supaya jentera BN menarik golongan muda dengan pendekatan `cool' sudah terlambat berbanding dengan pendekatan santai yang digunakan PKR selama ini.

Katanya, Umno tidak dilihat begitu bahkan di kalangan pimpinan Pemuda merupakan golongan yang sukar didekati, jarak pemisah begitu nyata sehingga tidak disenangi oleh anak-anak muda.

Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmood yakin sokongan masyarakat India terhadap Pakatan Rakyat masih kekal terutama di kawasannya walaupun MIC cuba mengaktifkan tetapi tidak mendapat sambutan.

Bagaimanapun katanya, perkara itu tidak boleh dinafikan dan jentera PAS dan Pakatan Rakyat perlu bekerja kuat untuk mengekalkan kemenangan dalam PRU nanti.

"Saya yakin tidak ramai sebenarnya masyarakat India yang menyokong BN, sebab kita tahu apa yang berlaku sama ada betul atau sebaliknya," kata beliau.

Beliau mengingatkan seluruh jentera PAS supaya jangan lalai dengan dakwaan mengatakan 7000 masyarakat India menyokong BN tetapi ia merupakan satu peringatan untuk terus berkerja kuat.

Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus tidak melihat isi kandungan yang jelas dalam ucapan Najib untuk menatijahkan perancangan mereka bagi merampas Selangor.

Walaupun kata beliau, mereka mengatakan akan berusaha bersungguh-sungguh atas kesedaran mereka, tetapi tiada satu perubahan yang dibawa di Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat selama ini katanya banyak memberi manfaat kepada rakyat hanya tidak diwar-warkan oleh media massa.

Begitu juga dengan kesedaran masyarakat India khususnya di Pulau Carey walaupun dihasut oleh BN namun mereka masih yakin dengan Pakatan rakyat, tegasnya.

"Apapun kita mesti berjaga-jaga sebab segala kemungkinan boleh berlaku, gerak kerja mendekati pengundi mesti diteruskan," tegasnya.

Read more...

Desak AUKU dan ISA


Muslimat desak Najib mansuh Auku bersama ISA

SAIDAH HAIRAN

KLANG: Dewan Muslimat PAS Pusat yakin pengumunan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mansuhkan ISA hanya semata-mata mahu menarik kembali sokongan rakyat kepada BN terutama pengundi bukan Melayu dalam PRU ke13 nanti.

Timbalan Ketuanya, Dr Siti Mariah Mahmood berkata, akibat kegusaran itu Najib terpaksa mengumumkan pemansuhan ISA dengan harapan golongan bukan Melayu akan kembali menyokong BN.

Bagaimanapun, beliau memerhatikan sejak Najib menjadi Perdana Menteri tiada
tranformasi yang dilakukan untuk kebaikan rakyat.

Tegas beliau, apa erti Najib mansuhkan ISA sedangkan akta itu akan diganti dengan
Satu undang-undang yang mungkin sama kejamnya dengan ISA.

"Sedangkan rakyat sudah terbelenggu dengan pelbagai akta antaranya akta polis, akta
jenayah, Auku yang boleh mendakwa dengan segala jenis kesalahan," tegasnya.

Beliau bimbang jika perkara itu tidak dilaksanakan sebelum PRU sudah pasti selepas
PRU dan BN menang akta tersebut akan diteruskan pelaksanaannya.

Justeru tambah beliau selagi akta kejam itu tidak dimansuhkan maka pengumunan
Najib hanya omongan kosong sahaja.

Tegas beliau, ini kerana selama ini pimpinan BN menentang dan masih memerlukan
akta itu bagi menjamin keselamatan tiba-tiba Najib mengumumkan untuk mansuhkan
ISA.

Lebih mengejutkan lagi katanya apabila Najib marah dengan pimpinan Pakatan rakyat
supaya jangan ambil kredit daripada pengumunan tersebut.

Sedangkan selama ini Pakatan Rakyat berusaha menentang akta kejam itu tetapi
katanya Najib seolah-olah mahu mengubah sejarah siapakah yang selama ini melawan
dan membantah ISA.

"Niat sahaja tidak ada gunanya tetapi Najib mesti buktikan dengan tindakan segera,"
tegasnya ketika ditemui di majlis sambutan Aidil Fitri Adun Selat Kelang, Dr Halimah
Ali.

Sementara itu, exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modan Insan,
Dr Halimah Ali menegaskan untuk lebih lengkap dan dilihat lebih mendengar suara dan
rintihan rakyat Najib mesti mansuhkan akta Auku yang selama ini memenjarakan
fikiran siswa-siswa.

Katanya, demi masa depan negara bakal modal insan di IPTA perlu diberi ruang yang
luas untuk membina jati diri, menjadi berani supaya mampu berdaya saing dan pantas
bangkit sekiranya tergelincir daripada landasan yang betul.

"Kerajaan yang professional dan berwibawa serta mempunyai yakin diri yang tinggi
tidak akan rasa tergugat dengan kebebasan bersuara pelajar IPT," tegasnya.

Beliau yang juga AJK DMPP menegaskan jika kerajaan berintegriti ia akan
mengalu-alukan teguran, kritikan bahkan gelagat demonstrasi mahasiswa-mahasiswi
yang tidak puas hati dengan mana-mana isu.

Menurut beliau, jika yang dibangkitkan oleh para pelajar itu benar dan hujjah mereka
munasabah, kerajaan akan mengambilkira dalam proses membuat keputusan.

"Auku sudah tidak relevan saya selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan
tinggi mendesak kerajaan BN memansuhkan Auku sekaligus dengan ISA," tegasnya.

Read more...

>> Sunday, September 18, 2011Hasan yakin perjuangan PAS

Sehingga kini saya masih bersama PAS, saya yakin dengan perjuangan PAS. Demikian penegasan Exco Kanan negeri Selangor dan AJK PAS Pusat, DATO' DR HASAN MOHAMAD ALI berhubung dakwaan beliau mahu masuk Umno. Ikuti penjelasan beliau bersama Wartawan SAIDAH HAIRAN di majlis Rumah terbuka di rumahnya, Taman Tun Dr Ismail.

Ada dakwaan mengatakan Dato' akan keluar PAS dan masuk Umno. Benarkah dakwaan tersebut, Dato'?

Dato' Hasan : Baru-bari ini dalam blog-blog mengatakan Hasan Ali akan masuk Umno, hari ini (17 septembar) hari pengistyiharan dia (Dato') masuk Umno. Ini spekulasi. Yang kedua dalam laporan media, dalam blog dan akhbar mengatakan saya pernah menganggotai Umno, pernah berkecimpung dalam Umno.

Saya menegaskan, saya tidak pernah sebarang masa dan ketika masuk Umno. Saya juga tidak pernah berniat untuk berkecimpung dalam Umno. Jadi, saya merasakan insya-Allah jika misalnya saudara-saudara dapatkan penjelasan ini dan beritahu kepada mereka yang ingin mengetahuinya. Saya rasa dapat melegakan spekulasi-spekulasi yang sedemikian.

Saya tidak menyatakan spekulasi ini berniat jahat, saya tidak mengatakan spekulasi ini spekulatif sifatnya, saya tidak menyatakan hanya mahu menimbulkan ketegangan di
mana-mana pihak tetapi saya rasa redakan lah. Jika tidak dapat penjelasan daripada
tuan punya badan janganlah mewakili kuda-kuda untuk bercakap.

Dato' ada sumber mengatakan Dato' berjumpa dengan Menteri KDN, Dato' Seri
Hishammuddin Tun Hussein?

Tidak ada. Saya tidak pernah berjumpa dan tidak ada rancangan untuk berjumpa.
Mungkin ada orang lain yang berjumpa, mungkin Hasan kot...Hasan putung mayung ke
bukan Hasan Ali (sambil berseloroh).

Sehingga kini saya bersama dengan PAS. Saya yakin dengan perjuangan PAS yang
diasaskan. Saya masuk PAS kerana dalam slogan PAS ialah kepimpinan Ulama. Slogan ini yang memanggil Hasan Ali masuk PAS. Kedua kerana PAS hendak menegakkan negara Islam yang berpangkalkan pada al-Quran, sunnah, ijmak dan qias.

Itulah yang memanggil saya masuk PAS. Tetapi misalnya jika itu sudah tidak dijunjung
lagi oleh mana-mana manusia macam saya pun, saya harus melihat diri. Jika kita
hendak mengatakan saya meletakkan diri saya dengan meloncat kepada Umno, itu
tidak betul sama sekali. Hari ini saya menafikan itu berlaku.

Bagi Dato' kenapa sampai ada dakwaan timbul?

Macam-macam orang mendakwa, saya public figure. Tapi dakwaan macam itu jika keluar daripada mulut isteri saya itu pun tidak betul, selagi tidak keluar daripada mulut
saya sendiri dan ia tidak boleh diwakil-wakilkan.

Kedudukan kita dalam politik ini bukan perwakilan-perwakilan macam itu, saya tidak
pernah mewakilkan mana-mana orang, saya tidak pernah mewakilkan sesiapa dan
tidak akan mewakilkan sesiapa.

Bagaimana sambutan unit Selamatkan Akidah yang ditubuhkan di bawah unit Dato'?

Unit Selamatkan Akidah ada orang yang menguruskan. Sehingga ini Alhamdulillah
bilangan yang datang kepada kita ramai. Jika kita katakan orang yang susah dan
miskin memang banyak.

Saya hendak mengatakan kita tidak mengambil alih tugas Lembaga Zakat Selangor LZS teapi kita hanya memberikan khidmat utnuk menyatakan orang yang meminta bantuan itu mendapat bantuan segera, dengan masuk campur exco di bawah potfolionya.

Sekarang ini yang betul-betul terlibat dengan dakyah Kristian yang telah dibiayai dan terus dibiayai, dan mereka mahu membebaskan diri daripada cengkaman itu ada 15
orang.

Kita hantar borang kepada LZS. Ada satu kes kita hantar borang sebelah pagi, tengahari LZS telah menemui orang yang minta bantuan. Maknanya dalam sehari
bantuan dapat dikeluarkan.

Dengan adanya Unit Selamatkan Akidah ini fungsinya sangat berkesan. Sambutan daripada LZS sangat memuaskan. Saya harap hubungan Unit Selamatkan Akidah dengan LZS akan terus baik untuk membantu umat Islam yang tergerumus dengan gejala Kristianisasi.

Dato', Jais telah memutuskan tidak akan menyambung tauliah kepada mana-mana
penceramah daripada ahli politik. Apa pandangan Dato'?

Pengarah Jais tidak akan keluarkan tauliah kepada ahli politik dan tauliah yang diberi tidak akan disambung apabila kontraknya sudah tamat.

Saya pada umumnya menyokong tindakan yang diambil untuk tidak mnempolitikkan institusi masjid dan surau. Politik ini maksudnya ialah parti politik, mempolitik partikan.

Itu saya tidak setuju kerana ini akan menimbulkan masalah. Jika ini diteruskan dan
dibiarkan akan memecahbelahkan masyarakat. Bagaimana pun jika kita membincangkan pembangunan politik Islam yang tidak menyentuh mana-mana parti politik, saya rasa itu tidak sepatutnya kita ketepikan dalam rangka kita berdakwah dalam masjid dan surau.

Walaupun saya bersetuju pada dasarnya apa yang disebutkan oleh pengarah Jais tetapi
saya ingin merayu untuk cuba mencari kesempatan untuk mencari ruang di mana saya
boleh berbincang dengan Pengerusi Mais dan Pengarah Mais.

Kemungkinan dalam perbincangan itu boleh dibawa ke istana untuk diberi peluang
kepada saya, untuk menyuarakan pandangan dan pendapat saya tentang perkara ini.

Saya memikirkan bukan semua ahli politik sebenarnya yang pergi ke masjid dan surau
berceramah mengenai parti politik. Tidak semua. Saya tahu Profesor Dato' Haron Din
saya tahu Dato' Ismail Kamus sudah berpuluh-puluh tahun berdakwah tetapi tidak
sedikitpun menyentuh mana-mana parti politik atau mempolitikkan majlis yang
dikhususkan kepada mereka.

Mereka memberikan ceramah seperti tafsir al-Quran. Setengah-setengah ustaz
memberikan ceramah atau kuliah bulanan mengenai tajwid. Mengenai cara membaca
al-Quran yang betul. Mereka mengajar tentang akidah dan sebagainya. Sudah
berpuluh-puluh tahun rakyat di akar umbi mengikuti kuliah-kuliah tersebut dan
pensyarah-pensyarah ini merupakan pensyarah lima bintang yang menjadi pilihan
mereka.

Sebab itu kadang-kadang kita dapati mereka bersyarah secara talaki (berguru,
berkitab, dengan guru yang telah ditetapkan) dan mereka adakan itu setiap minggu dan
setiap bulan dan sebagainya.

Jika kita potong ini atas dasar dia ahli politik maka sudah tentulah kita memimbulkan kegusaran di kalangan masyarakat. Sebagaimana yang kita tahu Islam semakin dipinggirkan maka dengan kita meniadakan orang-orang yang bekerja kerana Allah, saya rasa akan gersang perkembangan Islam di Selangor. Ini pendapat saya yang saya tidak paksa pendapat saya ini kepada sesisapa pun.

Saya mengharapkan agar ruang ini diberikan kepada saya dengan penuh hikmah,
penuh jujur. Saya ikhlas teman-teman saya ikhlas dan pihak istana Mais dan Jais
ikhlas, saya rasa dengan sifat ikhlas sesuatu yang baik dapat diputuskan.

Bagaimana pula dengan penyiasatan Jais terhadap Gereja Methodist Damansara
Utama yang didakwa berlaku majlis murtad?

Penyiasatan yang dilakukan oleh Jais terhadap Gereja Methodist Damansara Utama
(DUMC) telah dilakukan selama sebulan lebih. Saya diberitahu mungkin laporan yang
dijanjikan akan diserahkan kepada YAB Menteri Besar.

Saya merasakan YAB akan meneliti laporan itu. Kemungkinan akan di bawa ke
mesyuarat exco dan akan dipanjangkan ke pihak istana untuk pertimbangan pihak
Istana. Apa pun saya tidak mahu mengulas panjang tentang hal itu.
Bagaimanapun, saya masih bertegas tentang hal kristianisasi atau dakyah kristian.

Saya adalah rakyat Malaysia yang akan berada di barisan hadapan, pada saban masa dan
ketika untuk mempertahankan kesucian dan akidah umat Islam.

Maknanya, posisi saya tidak pernah berubah dalam keadaan apa pun. Siapa pun di
belakang saya, bagi saya, saya bertanggungjawab penuh terhadap Allah SWT.
Maknanya, kalau manusia seluruhnya menentang saya manusia seluruh agaknya tidak
selari dengan saya, itu tidak masuk dalam perkiraan saya.

Perkiraan saya ialah saya mesti kasih, saya mesti sayang kepada Allah SWT dan
sebab itu saya mesti tunduk dan patuh oleh arahan Allah SWT melalui Nabi
Muhammad s.a.w.

Read more...


Perpustakaan rumah kedua rakyat Selangor

SAIDAH HAIRAN

`Selangkah ke Perpustakaan, sejuta senyuman, sekali klik sejuta maklumat'. Moto baru Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) membawa anjakan paradigma bukan sahaja di kalangan kakitangan bahkan seluruh rakyat supaya mesra perpustakaan.

Bangunan PPAS baru mempunyai empat tingkat berhadapan dengan Kelab Golf Selangor di seksyen 13, Shah Alam telah beroperasi pada 22 Julai 2011 dengan kunjungan di luar dugaan. Walaupun masih belum mempunyai perkhidmatan bas, namun pengunjung bertambah dari hari ke hari terutama setiap hujung minggu Sabtu dan Ahad.

Setiap hari minggu sabtu dan ahad pengunjung mencecah sehingga 2159 orang iaitu pada hari Ahad manakala hari Sabtu melebihi seribu orang sehingga ada yang duduk di atas lantai.

Sepuluh hari pertama ketika PPAS dibuka iaitu dari 22 hingga 31 Julai pengunjung seramai 6218 orang manakala peminjam buku seramai 5304 orang dan keahlian baru 3549 orang.

Sambutan daripada rakyat Selangor itu merupakan satu kejutan buat Pengarah PPAS, Mastura Mohamad dan seluruh kakitangannya. Maka impian Mastura untuk menjadikan perpustakaan sebagai rumah kedua rakyat Selangor telah tercapai.

Hasil gabungan idea dan pandangan daripada Penasihat PPAS, Dr Halimah Ali serta kakitangannya, Mastura telah menjadikan perpustakaan Selangor yang dulu bersebelahan dengan bangunan Muzium Selangor, satu perubahan yang amat menarik dan memikat pengunjung.

Jika suatu ketika dahulu perpustakaan satu tempat yang amat tidak diminati oleh kanak-kanak; remaja dan golongan beliau tetapi dengan wujudnya PPAS, perpustakaan telah menarik minat golongan beliau dan remaja yang suka lepak.

Tiga eleman yang menjadi teras perubahan PPAS mesra, senyum dan `friendly'. Tiga elemen itu telah berjaya menarik minat dan memberi dorongan kepada kanak-kanak, remaja, belia serta rakyat Selangor untuk terus mengunjungi PPAS.

Setiap bangunan dan ruang amat menarik dengan hiasan sofa, susunan kerusi dan rak buku-buku yang begitu santai. Jika fikiran sebelum masuk ke PPAS berserabut akan menjadi tenang apabila melihat susunan dan corak warna di ruang buku dan meja setiap tingkat.

Ini ditambah pula dengan layanan mesra kakitangan PPAS yang sentiasa menunjukkan wajah mesra dan senyuman manis menjadikan pengunjung tidak sabar menunggu hari esok untuk datang ke perpustakaan.

Kelainan yang dilakukan PPAS dijadikan sebagai pusat sumber lebih berkonsepkan riadah dengan menyediakan gym, internet berkelajuan tinggi, pawagam, teater, pelbagai buku disediakan, surau di setiap tingkat serta cafe yang menjual makanan murah dan menyelerakan.

PPAS juga menyediakan dewan di tingkat tiga yang boleh menampung lebih 200 orang dengan kadar sewa yang murah. Ruang gym untuk pengunjung perempuan dan lelaki amat menarik kerana sebelum ini tidak ada perpustakaan yang menyediakan gym.

Begitu juga dengan pawagam dan teater serta surau di setiap tingkat. Suasana PPAS amat tenang dan selesa untuk perbincangan, mengulangkaji pelajaran, membaca buku dan sebagainya. Keadaan kerusi, sofa, rak buku-buku serta hiasan menjadikan pengunjung sukar untuk meninggalkan PPAS.

Ruang kanak-kanak juga amat menarik. Ibu bapa tidak gusar untuk meninggalkan anak-anak di PPAS kerana kakitangan PPAS begitu mesra melayan karenah kanak-kanak. Pokok besar yang berada di hadapan ruang itu menjadikan kanak-kanak begitu ceria dan dijadikan tempat untuk mereka berguling-guling.

Bagaimanapun menurut Mastura, kakitangan tetap menjaga kanak-kanak supaya tidak terlalu bising sehingga hilang identiti perpustakaan iaitu tempat yang senyap.

Tambah Mastura, perkhidmatan XD teater dan 6D teater juga disediakan di PPAS, yang biasanya ada di pawagam turut menarik minta kanak-kanak dan remaja untuk datang ke perpustakaan. Inilah kelebihan dan keistemewaan PPAS yang mempunyai kelainan daripada perpustakaan di seluruh negara.

Katanya jika kanak-kanak golongan remaja dan belia suka datang ke perpustakaan maka mereka telah memilih aktiviti yang baik iaitu mereka suka membaca buku. Sebab itu kata beliau pihak pengurusan dan kakitangan perpustakaan bertanggungjawab memastikan perpustakaan berada dalam keadaan yang amat selesa dan menyeronokan.

Cafe yang dibuat dengan konsep starbuck tetapi menjual nasi lemak dan kuih muih serta teh tarik dengan harga yang begitu murah.

Pengunjung perpustakaan diminta menanggalkan kasut dan pihak PPAS menyediakan beg kain untuk menyimpan kasut. Keadaan perpustakaan amat selesa dan menyenangkan ditambah dengan pengunjung yang tidak memakai kasut ketika berada di setiap tingkat PPAS.

Sudah pastinya kata Mastura sambutan itu memberi satu signal daripada masyarakat bahawa kerajaan perlu menyediakan perpustakaan dengan kualiti, selesa dan santai. Katanya, jika ada pihak yang mendakwa masyarakat Malaysia tidak suka membaca, itu merupakan satu tuduhan yang tidak benar.

Sebenarnya kata beliau kerajaan perlu menyediakan satu tempat yang selesai dan santai untuk menarik minat rakyat datang ke perpustakaan.

Bukti yang rakyat Malaysia suka membaca apabila perpustakaan cawangan dibuka di Seri Manja di Taman Medan, iaitu satu kawasan yang mempunyai kadar jenayah yang tinggi. Suatu hari ada dikalangan remaja yang bergaduh dalam perpustakaan, ini membuktikan bahawa kejayaan PPAS menarik minat remaja yang bermasalah datang ke perpustakaan.

Perpustakaan cawangan akan dibuka terus di Semenyih, Bukit Beruntung, Rawang, Sungai Udang (Klang), Ampang, Hulu Langat dan Kuala Langat.

Penyediaan surau di setiap tingkat bertujuan memberi kemudahan kepada pengunjung menunaikan solat. Mastura bukan sahaja mahu menarik minat rakyat Selangor gemar membaca tetapi lebih utama mengingati dan menyayangi Allah.

Dengan ilmu rakyat boleh menjadi baik, ilmu juga akan menjadikan negeri Selangor sifar jenayah. Maka, akan tercapai cita-cita kerajaan Pakatan Rakyat Selangor untuk menjadikan Selangor sebuah negeri yang indah dan bahagia serta mendapat keampunan daripada Tuhan.

Read more...

Suasana hari raya PAS Pusat di KUIZM

>> Monday, September 12, 2011

Read more...


Isu daftar pemilih dan kenaikan harga barang `mati' ditutup isu komunis

SAIDAH HAIRAN

Semua pihak dalam Pakatan Rakyat perlu menggunakan kesempatan dan peluang membesarkan isu daftar pemilih dan kenaikan harga barang untuk menggerakkan gelombang kebangkitan rakyat.

Isu ini perlu diberi penekanan serius di semua peringkat. Isu pendatang tanpa izin (Pati) yang begitu mudah mendapat Kad Pengenalan Biru (Mykad) serta berhak menjadi pengundi seolah-olah `mati' kerana ditutup dengan isu komunis dan Mat Indera.

Sedangkan isu komunis itu sengaja ditimbulkan oleh BN bagi mengelirukan rakyat terhadap isu sebenar yang boleh merosakkan negara.

Jika BN membuat serangan terhadap Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu tanpa henti, kenapa pula Pakatan Rakyat tidak mengambil peluang menggunakan isu daftar pemilih dan kenaikan harga barang menekan BN pula?

Alasan tiada media untuk menyalurkan maklumat terutama kepada rakyat di ceruk kampung tidak boleh diterima. Ini kerana setiap parti PAS, DAP dan KeADILan mempunyai lajnah atau unit Penerangan.

Dalam PAS setiap cawangan, kawasan, negeri dan Pusat mempunyai lajnah Penerangan masing-masing. Sewajarnya unit itu digunakan sepenuhnya untuk memberi penerangan kepada rakyat tentang isu sebenar.

Jika penerangan diberikan kepada rakyat tanpa henti melalui ceramah perdana, ceramah kelompok dan edaran risalah; tidak mustahil BN yang selama ini membodoh-bodohkan rakyat akan terhumban.

Ketua Dewan Muslimat PAS, Siti Zailah Mohd Yusof menegaskan BN sengaja membesarkan isu Mat Indera dan komunis dengan tujuan memesongkan fikiran rakyat seolah-olah PAS menyokong perjuangan komunis.

"Saya yakin perkara ini diputar belit menjelang pilihan raya ke13 dimana BN mahu menutup penyelewengan yang dilakukan dalam daftar pemilih," tegasnya.

Beliau berkata, hampir 700,000 nama yang ada dalam daftar pemilih tetapi tidak ada dalam senarai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan isu itu merupakan pencabulan kedaultan negara.

"Isu ini lebih besar daripada Mat Indera yang dibesar-besarkan oleh media atas arahan Umno-BN," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang yakin sebenarnya BN sudah kehabisan isu sebab itu mereka menggunakan strategi kotor dengan mengaitkan komunis dalam ceramah Mohamad Sabu.

Sedangkan dalam ceramah Timbalan Presiden PAS itu tidak langsung disebut tentang komunis sebaliknya semua yang disebut adalah fakta.

"Ini merupakan strategi atau perangkap BN untuk PAS kerana mereka sudah kehabisan isu," tegasnya.

Justeru beliau berharap para akademik yang mahir dengan sejarah tampil dan memberi penjelasan tentang sejarah negara dengan fakta yang benar.

Ini kerana kata beliau, kenyataan Profesor Zainal Kling amat mengelirukan rakyat di mana Malaysia tidak pernah dijajah.

"Kita melihat bagaimana isu Mat Indera telah dimanipulasi oleh Umno untuk memberi tekanan kepada Pakatan Rakyat menjelang pilihan raya, ini strategi jahat BN sedangkan apa yang disebut oleh Mohamad Sabu adalah fakta sejarah," katanya.

Sementara itu, AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman tidak berasa bimbang dengan isu komunis yang dibesarkan kerana penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan yang dilakukan oleh BN sentiasa relevan kepada rakyat.

Perkembangan terkini pula kata beliau, caj prabayar sebanyak enam peratus menambahkan lagi bagaimana tertekannya BN menghadapi kemelut ekonomo daripada kepincangan yang ada.

"Saya yakin BN gagal menggunakan isu Mohamad Sabu, dengan perkembangan semasa ditambah kajian Merdeka center di mana enam peratus merundum sokongan terhadap BN, sudah pasti ini menguntungkan Pakatan Rakyat," tegasnya.

Bagi menggagalkan manipulasi BN itu, beliau menyokong usaha untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0 dengan skala besar kerana pasti akan memberi kesan besar kepada sikap kerajaan BN selama ini.

Katanya, selama ini kerajaan berdolak dalik dalam isu biometrik dan kemasukan pendatang tanpa izin dengan mendapat kemudahan memperolehi Mykad.

Beliau yakin jika isu biometrik dan Pati tidak digegarkan sudah pasti Pakatan Rakyat akan menghadapi masalah besar dalam Pilihan raya umum ke13.

Di mana tambah beliau BN akan menggunakan sepenuh kuasanya untuk memperalatkan jentera kerajaan dengan membawa masuk pengundi di kawasan kritikal mereka.

"Mereka tahu mereka ada banyak kawasan kritikal sebab itu mereka akan tampung atau membawa masuk Pati, kita sedar penipuan ini akan dilakukan dalam PRU," tegasnya.

Justeru, beliau yakin dengan adanya himpunan Bersih 3.0 ia akan menghalang tektik atau strategi kotor yang akan terus digunakan oleh BN dalam setiap kali pilihan raya umum atau kecil.

Berhubung penubuhan Jawatankuasa Terpilih Pilihan Raya yang akan dibentang di Parlimen oktober nanti katanya, pilihan raya tidak boleh diadakan selagi jawatankuasa tersebut tidak menyelesaikan segala isu yang berkaitan.

"Isu-isu penting yang berkait dengan pilihan raya mesti diselesaikan dulu jika tidak penubuhan Jawatankuasa itu tidak bermakna," tegasnya.

Read more...

Tarik tauliah - siapa tangan di belakang Jais?

SAIDAH HAIRAN

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) diharap dapat membaiki segera kelemahan berhubung pemberian tauliah bagi menggelak sebarang pandangan serong sebagai institusi agama yang tidak dihormati lagi oleh rakyat.

Tindakan menarik balik tauliah yang dilakukan oleh Jais terhadap penceramah atau pendakwah bebas di Selangor mengundang rasa tidak puashati dan pandangan negatif terhadap institusi agama itu.

Sehubungan itu, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasharuddin Hasan menyifatkan tauliah sudah menjadi igauan dan hambatan yang menyulitkan pendakwah dan ilmuan untuk menyampaikan Islam.

Beliau berkata, umat Islam sekarang telah terperangkap dengan jenayah sosial sehingga rosak akhlak, pemikiran seterusnya akidah.

"Apakah pihak berkuasa agama khususnya Jais tidak peka perkara ini, jika tauliah menjadi isu, kenapa tidak ditauliahkan mereka yang boleh menyampaikan Islam dengan baik dan berkesan," tegasnya.

Beliau terkilan jika Jais mengambil tindakan undang-undang kepada penceramah hanya semata-mata berceramah tanpa tauliah.

Seharusnya tambah beliau, pihak Jais membantu, membiayai, menyokong dan memudahkan urusan murni yang dilakukan oleh penceramah atau pendakwah bukan mengambil tindakan terhadap mereka.

"Pihak berkuasa agama mesti mempunyai suatu mekanisme yang berkesan bagaimana menguruskan tauliah dengan baik," tegas beliau.

Sementara itu, AJK PAS Pusat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh yang pernah digantung tauliahnya mengingatkan pihak Jais supaya jangan bertindak sewenang-wenangnya untuk menggantung tauliah penceramah.

Ini kerana katanya, penceramah yang mendapat tauliah daripada Jais amat mematuhi peraturan yang ditetapkan dan tidak pernah melanggar syarat tersebut.

Justeru tegas beliau, Jais tidak wajar bertindak menggantung tauliah yang telah diberikan kepada penceramah atau pendakwah bebas.

Dalam hal ini katanya, Jais tidak konsisten sebab perkara menarik balik tauliah itu bukan baru tetapi sering dilakukan tanpa sebarang alasan.

"Jais seolah-olah main tarik tali dalam isu ini, apa sebenarnya yang berlaku, kenapa jadi begini dan siapa tangan di belakang Jais sebenarnya,"? soal beliau.

Read more...

Suasana Hari Raya di kampung....

>> Monday, September 5, 2011
Pagi raya hendak makan ketupat nasi dan ketupat palasSuami mohon maaf daripada bonda mertua yang terlantar sakit di kampungaktiviti malam raya kelima...ayam, ikan dan sotong menjadi mangsa

Read more...

Strategi jahat Umno di Sabah berulang di Selangor

Oleh: SAIDAH HAIRAN

PANDAN: PAS yakin Umno sedang memperhebatkan usaha jahat mereka yang berjaya dilakukan di Sabah akan diulangi di Selangor dalam isu daftar pemilih bagi menjamin kuasa rakus mereka kekal dalam Pilihan raya umum ke13.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menegaskan, PAS tidak mahu kemenangan Umno-BN dan kekalahan Pakatan Rakyat dalam PRU nanti disebabkan penipuan dengan mendaftarkan warga asing sebagai pengundi.

"Strategi jahat ini pernah dilakukan di Sabah dan sekarang usaha jahat ini sedang diperhebatkan di Selangor," katanya ketika ditemui selepas pelancaran Gelombang Hijau, di Pandan Dalam.

Beliau berkata, SPR melalui Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengakui bahawa tiada daftar pemilih yang bersih di dunia ini dan kenyataan itu jelas menunjukkan sikap sebenar SPR yang tidak berpihak kepada rakyat.

Menurut beliau, PAS sudah membuktikan puluhan ribu nama pemilih yang mempunyai kod warganegara asing seperti Indonesia dan Kemboja sudah didaftarkan sebagai pemilih dalam daftar pemilih.

"Kita akan terus mendedahkan penyelewengan yang dilakukan oleh SPR dan Umno kerana kita tidak mahu Umno menang nanti kerana undi warga asing bukan rakyat Malaysia," tegasnya.

Berhubung desakan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat supaya mengadakan sidang dewan tergempar katanya, jika desakan itu tidak dilayan maka PAS amat bersetuju Bersih 3.0 diadakan segera dan pada bila-bila masa.

"Kita setuju supaya Bersih 3.0 diadakan segera, kita yakin penyertaan lebih ramai lagi untuk menuntut Pilihan raya dilakukan secara bersih," katanya.

Ini kerana kata beliau apa yang rakyat tuntut selama ini memang betul terdapat penyelewengan dalam daftar pemilih dan perkara yang berkaitan dengan SPR.

Selain itu beliau turut mengingatkan pimpinan dan ahli PAS supaya jangan mudah termakan hasutan Umno dengan menganggap mereka baik kerana cuba membela Jais dalam isu pemeriksaan terhadap Gereja Methodist Damansara Utara.

Beliau menegaskan selama ini Umno tidak pernah membela atau memperjuangkan Islam, Umno yang menyebabkan Mufti Selangor, Dato' Ishak Baharom dipecat daripada jawatannya.

Begitu juga kata beliau, pertukaran cuti Jumaat pada Ahad di Johor dan Perlis serta halangan Presiden PAS serta ulama PAS yang tidak dibenarkan berceramah di Selangor.

"Jangan cakap Umno hendak membela Islam kerana mereka sebenarnya tidak pernah membela agama Islam," katanya.

Justeru beliau mengingatkan seluruh kepimpinan PAS supaya jangan mudah melatah apabila Umno cuba menjolok sedikit dalam beberapa perkara yang melibatkan Islam.

Read more...Editorial Harakah menyantuni pengguna lebuh raya Karak

SAIDAH HAIRAN & MOHAMAD NASIR SUDIN

GOMBAK: Sumbangan air minuman, kuih, kurma dan akhbar Harakah daripada unit Editorial Harakah kepada pengguna lebuh raya Kuala Lumpur-Karak membuka tirai untuk diteruskan aktiviti tersebut pada Ramadan tahun hadapan.

Seramai 300 pengguna lebuh raya yang melalui tol Gombak menikmati akhbar Harakah percuma edisi 1669 manakala hampir 1000 air minuman, kuih serta kurma diagihkan kepada pengguna lebuh raya yang melintasi tol tiket.

Unit Editorial Harakah diketuai Pengarangnya, Taufek Yahya bersama Pembantu Khas Ketua Pengarang Harakah, Khairul Hartimi Mohd Tajudin; Wartawan, Saidah Hairan dan Nor Nadia Mohd Noor meluangkan masa dua jam untuk mengagihkan sumbangan tersebut.

Turut serta Pengerusi Lajnah Kebajikan PAS Selangor, Mariam Abd Rashid; Ketua Muslimat PAS Kawasan Ampang, Rohaina Hasan; Rohaya Mohamad serta unit Amal Selangor.

Kehadiran unit Editorial Harakah disambut mesra serta diberi penerangan tentang keselamatan oleh Eksekutif Kanan Bahagian Trafic dan Keselamatan, Saiful Bahari Ibrahim.

Ketika sesi penerangan dua orang Pegawai JPJ menghentikan kenderaan dan datang ke khemah, Taufek telah menyampaikan akhbar Harakah dan sumbangan makanan.

Sumbangan kepada pengguna lebuh raya merupakan aktiviti kali pertama dilakukan oleh unit Editorial Harakah yang menjadi orang tengah kepada rakyat Malaysia yang menyalurkan sumbangan ke dalam akaun Dana Ramadan.

Gelagat pengguna lebuh raya yang menerima akhbar Harakah serta sumbangan kuih amat mesra dan ada yang sempat berpantun; `Terima kasih daun keladi, bila boleh dapat lagi?'

Manakala pengguna lebuh raya berbangsa Tionghua pula ketika menerima Harakah terus berkata, 'PAS!!!, tidak kurang juga yang mengatakan; `Ha...(dengan nada terkejut) Harakah...'.

Harakah turut mengagihkan sumbangan kepada 30 orang warga kerja di Tol Gombak. Pihak Harakah turut mengharapkan permulaan sumbangan itu akan menghasilkan satu kerjamasa dan hubungan yang baik untuk di masa akan datang.

Read more...
Warga kerja Harakah rai pesakit HUKM

SAIDAH HAIRAN & WAN ZAHARI WAN SALLEH

BANGI: Kesungguhan dan keprihatinan Harakah membantu meringankan bebanan golongan kurang bernasib baik diteruskan dengan sumbangan Aidil Fitri kepada 74 orang pesakit di wad Ortopedik dan Neutrologi Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Sumbangan dalam bentuk hamper itu disampaikan oleh Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman dengan kerjasama Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmood pada 25 Ogos lalu.

Lutfi berkata, sumbangan itu merupakan kesinambungan aktiviti yang dilakukan Harakah bermula Ramadan tahun lalu di Pusat Tibi Negara, Kuala Lumpur dan selepas itu di Hospital Tanjong Karang, Selangor.

Walaupun sibuk dengan tugas seharian kata beliau warga kerja Harakah tetap berkesempatan melaksanakan tanggungjawab sosial kepada golongan yang memerlukan sumbangan dan pesakit di hospital.

Katanya, semoga dengan sumbangan itu dapat menceriakan pesakit dengan kedatangan Aidil Fitri.

"Saya ucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Pengurus HUKM yang memberi kerjasama dan layanan baik kepada Harakah, moga hubungan ini dapat diteruskan dan berkekalan," katanya.

Program itu kata beliau amat bermakna bukan sahaja kepada pesakit di hospital tetapi kepada warga kerja Harakah yang sebahagiannya dapat melapangkan masa untuk bersama-sama menyampaikan sumbangan kepada pesakit.

Beliau berkata, Harakah merupakan orang tengah kepada penyumbang-penyumbang yang begitu prihatin menyalurkan sumbangan ke Dana Ramadan Editorial Harakah untuk disalurkan terus kepada golongan orang yang kurang bernasib baik.

Kehadiran delegasi Harakah bersama Dr Siti Mariah disambut mesra oleh Pegawai Perhubungan Awam PHUKM, Norhayati Md Raji; Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Sumber Manusia, Ustaz Mohd Hasrizal Hasan; wakil Jabatan Ortopedik dan Neutrologi, Zakaria Amnan serta Pegawai Kejururawatan, Roslina.

Turut serta menyampaikan sumbangan; isteri Ketua Pengarah Harakah, Siti Hawa Samsam; Pengurus Telesign; Mohd Mokhtar Rozaidi Mohamad; Pembantu Khas Ketua Pengarang Harakah, Khairul Hartimi Mohd Tajudin; Pegawai Sumber Manusia, Zanariah Mohd Yusof; Pegawai Kewangan, Norazlina Ali; Pengendali Harakahdaily, Nurhafizah Ibrahim; Unit Kawalan Kredit, Norhana Natrah Mohd Salleh; unit Pemasaran, Ahmad Faisal Tawang; Ahmad Jaafar; Fauzi Abd Hamid; Mohd Yusdar Yusuf serta Nor Nadia Mohd Noor.

Semua pesakit yang ditemui berwajah ceria ketika menerima sumbangan daripada Harakah disampaikan melalui Ahmad Lutfi, Siti Mariah, Siti Hawa; Mokhtar serta warga kerja Harakah.

Harakah turut menyampaikan sumbangan hamper kepada jururawat di setiap wad unit Ortopedik dan Pegawai yang mengiringi degelasi Harakah.

Norhayati mengucapkan jutaan terima kasih di atas keprihatinan warga kerja Harakah yang sanggup menemui setiap pesakit di unit Ortopedik untuk menyampaikan sumbangan tersebut.

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP